НОВИНИ

Борис Луканов ще получи "Аскеер" за цялостно творчество

"Гео" на режисьора Иван Добчев е спектакълът с най-много номинации за "Аскеер" тази година. Журито е избрало претендентите за престижното театрално отличие измежду 115 представления. Статуетка за водеща мъжка роля очакват Валентин Ганев, Валери Йорданов и Леонид Йовчев. Номинираните за водеща женска роля са Вера Стойкова, Жорета Николова, Меглена Караламбова, а най-добрият български режисьор ще бъде избран измежду Александър Морфов, Васил Дуев и Иван Добчев. На 24 май "Аскеер" за цялостно творчество ще получи актьорът Борис Луканов.

Айше Сали
от Айше Сали
19:34, 05.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Над 100 роли в театъра, още 50 в киното и 35 години на сцената. Най-много от тях, преминали във Варненския и в Народния театър. Освен в пиесите на класици като Чехов и Молиер, съдбата отрежда на Борис Луканов да влезе в образите на най-важните държавни мъже в новата ни история. От Цар Борис III и Стефан Стамболов, до Богдан Филов, Александър Цанков и дори Георги Димитров. Малко преди да навърши 80, големият български актьор ще получи "Аскеер" за цялостно творчество.

Борис Луканов, актьор: "Разбира се, че се радвам. Няма да крия, че ми е много приятно. Това е оценка и то от колегите".

И въпреки това, мисля че повече бих се зарадвал на една роля. Макар да определя актьорската работа като трудна и понякога жестока, Борис Луканов не слиза от сцената. Обича работата си заради срещите с талантливите колеги. А новият спектакъл - предстои.

Борис Луканов, актьор: ''На 10 май някъде ще започнем репетиции в Младежкия театър в "Иванов" на Чехов, където ми предлагат много приятна и хубава роля. Така че предстои работа. Не се прощавам още!"
;

Сред младите актьори Борис Луканов вижда много добри. Небрежното отношение към словото и приемането на професията като забавление обаче са сред нещата, които не му харесват. Защото театърът е мисия. На сцената той също има своята.

Борис Луканов, актьор: "Борба за истината, макар че театърът е лъжа, за която хората не знам защо си плащат".

А истината е в словото и идеите, които трябва да докоснат публиката. И ако актьорът е поне крачка пред зрителите, Борис Луканов вярва, че това ще се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски майки ще се включат в националния протест за адекватна помощ на деца с увреждания
Русенски майки ще се включат в националния протест за адекватна помощ на деца с увреждания
Ще има ли дом Пловдивската опера
Ще има ли дом Пловдивската опера