НОВИНИ

Кой е виновен за нападенията в Кьолн?

Новогодишната нощ в Кьолн и други немски градове беше белязана от грабежи, сексуално насилие над жени и побои. 9 дни след безпрецедентните нападения и жестокост, няма яснота и точен отговор защо и как се стигна до тук. Все още стои отворен въпросът дали хилядите бежанци, посрещнати с човешка топлина и състрадателност на гарата на Мюнхен преди 4 месеца, са част от зловещ сценарий или отново са изкупителни жертви. Независимо от мнението на политическите анализатори, pro- и contra- настроените огранизации, потърпевшите и страничните наблюдатели, в следващия материал са представени само официално изнесени факти.

виновен нападенията кьолн
bnt avatar logo
от БНТ
01:00, 09.01.2016
Чете се за: 07:09 мин.
По света

Какво е известно до момента за нападенията в Кьолн?

В нощта на Нова Година около централната гара в немския град Кьолн десетки жени са били ограбени и сексуално тормозени. До момента са подадени около 200 оплаквания, по данни на немското издание Spiegel Online. Според полицията в 3/4 от случаите става въпрос за сексуален тормоз, като 2 жени са били изнасилени.

На площада пред гарата в новогодишната нощ е възникнала агресивна и неконтролирана ситуация. Според полицията около 1000 мъже са хвърляли пиратки по празнуващите жители на града. Към 23:30 часа полицията е разпръснала събралите се хора пред гарата. Тогава младите мъже се разделили на групи по 30–40 души, които започнали да обкръжават жени, да ги тормозят и ограбват. Откраднати са чанти, мобилни телефони и пари.

Очевидци споделят, че нападателите са били от арабски и северноафрикански произход.

Първите коментари на полицията и кмета на града за инцидента, вижте в репортажа в "По света и у нас" на Емилия Запартова тук.

Някои от пострадалите жени споделиха публично какво са преживели. Вижте част от техните разкази тук.

Германските власти са идентифицирали да момента 31 заподозрени. Сред тях има 9 алжирци, 8 мароканци, 5 иранци, 4 сирийци, 1 иракчанин, 1 сърбин, 1 американец и двама германски граждани. 18 от заподозрените са кандидати за убежище в Германия.

До момента двама души са задържани в следствения арест на Кьолн. В техните телефони са намерени видеа от нападенията в новогодишната нощ, както и бележка с преведени от арабски на немски сексистки термини. И двамата задъжани са бежанци от Северна Африка на 16 и 23 години.

Началникът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс ще бъде пенсиониран предсрочно. Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер благодари на Алберс за дългогодишната му работа и заяви, че тази стъпка е била нужна, за да се възстанови доверието на обществото към полицията в града. Все още не е ясно, кой ще заеме мястото на Волфганг Алберс.

;

Полицейски доклад за събитията в Кьолн:

Държавата не е имала контрол над случващото се в Кьолн в Новогодишната нощ. Това е изводът от вътрешен доклад на германската федерална полиция, с който разполага германското издание „Spiegel“. Автор на доклада е висш служител в полицията. Според него десетки разстроени, плачещи и уплашени жени и момичета са се оплакали на полицаите за случаи на кражби, побои и сексуален тормоз. Като извършители многократно са били споменати многобройни мъжки групи от мигранти. Поради големия интензитет на сигналите полицаите не са могли да приемат и да реагират на всички криминални оплаквания.

Докладът описва конкретни примери за случилото се през нощта, като:

  • Мъж е цитиран да казва: “Аз съм от Сирия, вие трябва да се отнасяте добре с мен! Госпожа Меркел ме е поканила.”.
  • Някои от мигрантите, които са били на гарата, са късали документите си за престой в страната пред очите на полицаите с думите, че утре ще им дадат нови. Не е ясно дали тези документи са били истински.
  • Очевидците са били заплашвани, да не издават извършителите.
  • При качване във влаковете е имало физически сблъсквания – там е важал законът на по-силния.
  • Полицията е била замеряна с фойерверки и бутилки.

Авторът на доклада признава, че органите на реда са били прекалено малко, за да се справят със ситуацията, и са били на ръба на безсилието.

Докладът завършва с мрачното заключение, че полицаите са се сблъскали с невиждано до сега липса на уважение спрямо тях.

;

Ситуацията в други големи градове:

Полицията съобщава за подобни нападения и в други градове.

  • В Хамбург до момента има 53 оплаквания, 39 от които са за сексуален тормоз. Управата на града обмисля отново да пусне видео наблюдение в района на прочутата с нощния си живот улица “Репербан”. Там видео наблюдението е било спряно през 2011 година, след като живеещите в района са се оплакали, че е противозаконно да бъдат наблюдавани входовете и прозорците на техните жилища.
  • В шестия по големина град в Германия – Щутгарт, в нощта на Нова година също са постъпили оплаквания от тормозени и ограбени жени. Въпреки, че мащабът на нападенията е много по-малък от този в Кьолн, нападателите са използвали същата тактика. Полицията в града все още не е изнесла официална информация колко жени са пострадали. По последна информация полицията в града е задържала 20-годишен бежанец, който според очевидци е тормозил сексуално две момичета на 15 и 18 години.
  • Във Франкфурт на Майн три жени са подали сигнал, че 20 минути след полунощ са били обградени от група от 10 млади мъже, които са започнали да ги опипват и тормозят. Според очевидци нападателите са говорили на развален английски език с арабски акцент. Други 4 жени са се оплакали от сексуален тормоз и грабеж. Полицията в града все още търси очевидци на двата случая.
  • В градовете Дюселдорф и Дортмунд също са регистрирани подобни криминални случаи. В Дюселдорф общо 11 жени са се оплакали от сексуален тормоз, а при някои от тях и от последвал грабеж. Нападенията са се случили около гарата на града и според данни на очевидци, нападателите са били от северноафрикански произход. В Дортмунд полицията работи над 2 случая, при които са били нападнати общо 4 жени. Сигналът е бил подаден чак на пети януари и от полицията предполагат, че е много възможно да има и други подобни случаи, но поради шок и страх жертвите не смеят да се обърнат за помощ.
  • За подобен тип нападения се съобщава и за Берлин, Мюнхен и Билефелд. Постъпилите оплаквания в трите града са идентични - отново става дума за кражби и сексуални послегателства, но в много по-малък мащаб от тези в Кьолн.
  • Освен в Германия сексуални посегателства в новогодишната нощ са били регистрирани в Хелзинки, Виена, Залцбург и в Цюрих. Трима от заподозрените нападатели в Хелзинки са арестувани. И тримата са бежанци. Във Виена са постъпили оплаквания от три момичета, пострадали от действията на мигранти, съобщава БТА. В Залцбург се съобщава за 7 подобни случая, при които жени са станали обект на насилие. В Цюрих са постъпили 25 сигнала за кражби в новогодишната нощ, няколко жертви са съобщили и за сексуални посегателства.
;

Политически реакции:

  • Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че случилото се на Нова Година в германските градове е абсолютно неприемливо и се обсъжда възможността за екстрадирането на чуждестранни престъпници. Меркел подчерта, че хората с основание очакват думите на политиците да бъдат последвани от действия. Канцлерът на Германия отбелязва, че това не са изолирани случаи на насилие и сексуално посегателство и е много важно да се продължи темата за изграждане на основите на културното съвместно съществуване в Германия.

Какво още коментира Ангела Меркел, вижте в материала на Тоня Димитрова тук.

  • Преди речта на Меркел и правосъдният министър на страната Хайко Маас подчерта, че подкрепя идеята извършителите да бъдат ектрадирани от страната. “Тези, които смятат, че могат да стоят над законите, трябва да бъдат наказани – независимо от куъде идват!”, заяви Маас. Пред журналисти Маас подчерта, че полицията трябва да си зададе въпроса, дали в нощта на нападенията не е подценила ситуацията, но призова да не се правят прибързани обвинения.
  • Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обяви въвеждането на по-строги мерки за сигурност. Те включват видеонаблюдение на местата, където се събират много хора, засилено полицейско присъствие по улиците и сурови наказания за извършителите. Пред “Rheinischen Post” той заяви, че трябва да се направи всичко възможно подобни инциденти да не се повтарят. Мезиер също изрази мнението, че чужденците, които минават границите на закона, трябва да бъдат прогонвани от страната.
  • Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел също призова за по-строги действия срещу нарушителите. “Никаква толерантност за криминални или сексуални нападения! Нашата държава трябва да остане силна и способна да действа.” По думите на Зигмар Габриел всички възможности на международното право ще бъдат проучени, така че криминално-проявените бежанци да бъдат връщани по родните им страни.
  • Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер коментира, че нападателите нямат никакво право на престой в страната. По неговите думи за една успешна интеграция е нужно спазването на ценностите и нормите на обществото. Йегер даде да се разбере, че върховенството на закона, няма да приеме това групи от мъже със северноафрикански произход да нападат беззащитни жени. Вътрешният министър започва разследване за да види, дали нападенията са част от разпространяваща се общонационална тенденция.

;

Какво коментират медиите:

Силно критикувано е закъснялото отразяване на случилото се в Кьолн. Германската обществена телевизия се извини за това, че е съобщила със закъснение за масовите нападения.

  • Британският „Guardian“ съобщава за увеличаващото се напрежение в Германия след нападенията в Кьолн. Според изданието полицията и медиите в страната се опитват да смекчат случващото се, за да не подклаждат антиимигрантски настроения. „Guardian“ подчертава, че критиците на политиката на Меркел към мигрантите веднага са я обвинили за случващото се. Партията Алтернатива за Германия (AfG) и антиислямското движение Пегида са призовали Меркел да сложи край на масовата миграция.
  • Според „New York Times“ въпреки че все още не е ясно, дали извършителите са влезли през последната година в Германия, нападенията са „ново политическо предизвикателство за Меркел“. Изданието обръща внимание на описанията на очевидци, според които нападателите не са говорили нито немски, нито английски, и проблемът е как могат да бъдат интегрирани толкова голям брой млади мъже мигранти, които изповядват исляма и идват от райони, в които жените нямат такава свобода, глас и уважение, както е в Европа
  • В статия публикувана от BBC също се акцентира върху проблема с миграцията в страната. Там се цитират коментари в социалните мрежи, според които медиите в страната тенденциозно са забавили отразяването на нападенията, заради етническата принадлежност на извършителите.
  • От гледна точка на „Washington Post“ атаките събуждат дебата за бежанците в страната и тяхната интеграция. Според изданието властите в Германия много внимателно са подбирали думите, с които описват случилото се.
;

Реакциите в социалните мрежи:

Кметът на град Кьолн Хенриете Рекер си навлече остри критики, след като предложи кодекс на поведение за жени. На пресконференция на 5 януари Рекер беше запитана, как могат да се пазят жените от подобен тип нападения. Тя отвърнала, че те трябва да стоят на “на една ръка разстояние” от непознати на улицата и да се движат на малки групи, без да се разделят.

Хаштагът “einearmlänge”, който се превежда като “една ръка разстояние”, стана един от най-популярните в страната.

Десетки политици, известни личности, чужденци и местни жители използваха хаштага, за да изразят недоволството си от изказването на Рекер.

  • Немският политик Кристофър Лауер иронично подчерта, че подобни поведенчески закони няма да доведат до очаквания резултат: “Всъщност исках да ограбя и тормозя тази жена, но по дяволите! Тя е отдалечена на една ръка разстояние!” - пише Лауер в Туитър.
; ;
  • Друг потребител споделя: “Така най-накрая разбрахме: Кьолнската полиция е виновна, както и „недостатъчната дължина на ръцете“ на някои жени.”
; ;
  • Към коментарите в Туитър се включи и министърът на правосъдието Хейко Маас. Според него не жените носят отговорност за случилото се, а нападателите.
; ;
  • Една потребителка предлага Кьолн да спонсорира “удължаване на ръцете на жените“.
; ;
  • Друга потребителка на Туитър се шегува, че вече е намерила подходящо облекло за следващото парти.
; ;
  • Журналистът Торстен Бек подхожда с чувство за хумур към създалата се ситуация, като поства в туитър снимка на жени, които използват нациския поздрав с вдигната дясна ръка, над снимката Бек пише: "Добра стара традиция, Жените да пазят дистанция от една ръка разстояние от непознати".
; ;
  • Немският сатирик Ян Бьомерман не пропусна да се пошегува с изказването на Хенриете Рекер, като призова последователите си в Туитър, които разбират от Фотошоп, да прикачат към снимката на Рекер палка за спазване на дистанция. Не след дълго, няколко човека се отзоваха от молбата:


; ; ;

След десетките туитове и критики в социалните мрежи кметът на Кьолн се защити, като подчерта, че думите й са интерпретирани грешно, и заяви, че приоритет в момента е възстановяването на безопасността по улиците и площадите на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акценти в новините на 9 януари.
Акценти в новините на 9 януари.
Страна, обличана в тайни
Страна, обличана в тайни