НОВИНИ

Очаква ли ни нов бум в цените на жилищата?

Експерти очакват ръста на цените да продължи и споделят,че все повече хора теглят ипотечни кредити. В същото време е отчетен и ръст на строителството по данни на строителната камара.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:03, 14.06.2016
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Само преди месец този апартамент е продаден за 57 хиляди евро. Цената му сега е 67 хиляди евро. Брокерът споделя, че в рамките на няколко месеца в този квартал цената за един квадрат е скочила с между 100 до 200 евро. А сделките са все повече.

Тихомир Тошев - кредитен консултант: Почваме да надуваме един балон и ако това продължи неразумно, още една две години, може да повторим,онова което се случи през 2008-ма.
Лъчезар Богданов - икономист: Новите кредити за покупка на жилище нарастват миналата година с 40%.
Милена Витанова - мениджър в банка: Отново инвестицията в имот е на мода, както аз обичам да казвам, банките разполагаме с голям ресурс, по-либерални са банките, конкуренцията е голяма.

Цените растат, расте и строителството. 9% повече жилищни сгради са построени през 2015-та спрямо предходната година по данни на строителната камара. Най-много разрешителни за строеж са издадени в областите София, Пловдив, Варна и Бургас.

Лъчезар Богданов - икономист: Пазарът на жилища отбелязва известно раздвижван. То се вижда и в промяна на цените и увеличаване на броя на сделките.

Брокери разказват, че клиентите са станали по-смели и вече купуват и на зелено. А някои строители дават нестандартни оферти - авансово искат между 10-20% от сумата, а останалата част, когато жилището е почти готово.

Милена Витанова - мениджър в банка: През 2013-та годината клиентите ни са вземали основно до 50 хиляди сега те взимат над 50 до 75 хиляди евро. Тогава са вземали едни 9%,сега те са вече 25%.

Много свободни пари в банките и малко по-високи доходи на хората. Заедно с по-ниските лихви и по кредити и по депозити. Така експертите обясняват ръста на цените на жилища. Но докъде може да стигне той?

Тихомир Тошев - кредитен консултант: Ниско предлагане и високо търсене,което кара цените да скачат прекалено бързо, което не е много здравословно. Не е нормално от началото на годината в някои квартали на София да има 15% ръст на цените.

Други експерти са по-скептични и не очакват драстичен ръст на цените.

Милена Витанова - мениджър в банка: Не очакваме драстичен ръст, надяваме се на здравомислещ ръст на цените в рамките на 5% на годишна база.
Лъчезар Богданов - икономист: Ръстът на цените с 4% миналата година и малко над 7% последните две години не може да компенсира спада, който видяхме от пика на цените 2008-ма до дъното от през 2013-та годината. Тогава този спад беше около 38%.

2008-ма година цените нарастват лавинообразно с по 20-30% на година. Сега официално ръстът е 8%. Зад данните обаче сделки се сключват и на по-високи цени. А активните клиенти най-често купуват за собствено ползване вместо за инвестиция. Не малко са и младите хора с добри доходи, доскоро живели под наем.

Тихомир Тошев - кредитен консултант: Те в момента получават между 1500 и 3000 лева доход, над средното за България. Те са основните движещи сили на пазара на имоти. След това идват хората за инвестиция, тези които имат свое жилище, не искат да живеят в новото, но искат да закупят, за да инвестират , заради ниските лихви по депозитите.
Милена Витанова - мениджър в банка: Отчитаме едни 8% за инвестиция обаче, по-големият процент е за лични нужди.

Сметката показва, че за апартамент за 75 хиляди евро, при 25-годишен кредит вноската ви ще бъде около 350 евро. Интересното е, че хората вече предпочитат за кратък период да се натоварят с по-голяма вноска.

Милена Витанова - мениджър в банка: Продавачите не срещат купувачите, не бързат да продават защото очакват по-високи цени и сега купувачите са в по-неизгодни позиция, тъй като няма и добри качествени имоти на пазара.

Раздвижването на имотния пазар специалисти обясняват и с навика на българите да инвестират в имоти. Но съветват да се насочим и към доброволното пенсионно осигуряване, застраховките живот и взаимните фондове.

Тихомир Тошев: Най-познатата инвестиция е недвижимият имот, нещо което той може сам да избере, да го види, да получи документа, който да си прибере за собственост. Да го отдаде под наем всеки месец да постъпва в банковата му сметка този наем и затова това е най-близката и позната инвестиция.

Прогнозата е, че лихвите по кредитите ще паднат още, което допълнително ще отпуши имотния пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започват летните ремонти в София
​Започват летните ремонти в София
Мерки срещу руските футболни хулигани на Евро 2016
Мерки срещу руските футболни хулигани на Евро 2016