НОВИНИ

Очаква ли ни нова бежанска вълна - коментар на Владимир Чуков и Йордан Божилов

Ще трябва ли армията да се включи в опазването на границата с Гърция? По граничните райони с южната ни съседка има полицейско присъствие, а екипи на жандармерията също са командировани на място. През последните дни бежанци от цяла Гърция, между които семейства с деца, пристигнаха в района на Солун, за да поемат по т.нар. "Балкански маршрут" към Западна Европа. Каква е ситуацията към този момент и какво трябва да знаем за бежанците, които блокираха границата на Гърция със Северна Македония? Гости в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха арабистът проф. Владимир Чуков и Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 08.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Проф. Владимир Чуков: На 17 март имаше пресконференция в Истанбул от форума на сирийските асоциации, в които шефът му директно каза, че те след турските местни избори смятат да направят т.нар. "поход на надеждата" по имитация, 2015 г. същите тези хора организираха похода, бяха го озаглавили "Преминаващи" - нищо повече. Видяхте 2015 г. това са над 1 млн. Сега естествено бяха се записали около 50 000 човека, не обърнаха внимание на тази пресконференция, която беше отразена, в интерес на истината, само от сирийските опозиционни медии, но се оказа, че това не е просто балон и всъщност това, което виждаме, е бледа сянка на 2015 г., така че не е социалната мрежа, то е ясно кой е.
Йордан Божилов: Социалните мрежи за съжаление могат да играят както положителна, така и отрицателна роля. Ние наблюдаваме разпространението на фалшивите новини в огромни мащаби и това става заплаха за сигурността.

Проф. Чуков припомни, че през 2013 г. Швеция е първата държава, която разрешава сирийските бежанци, които навлизат в територията ѝ, да получат бежански статут. В последствие се включва и Германия.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес отбелязваме Международния ден на ромите
Днес отбелязваме Международния ден на ромите
Ключова седмица за Брекзит
Ключова седмица за Брекзит