НОВИНИ

Очаква ли се нашествие на дизелови автомобили у нас

Министърът на екологията Нено Димов ще търси съдействие за общ европейски регламент, така че държавите, които забраняват дизеловите автомобили, да ограничат износа им към други страни. В сутрешния ни блок той каза, че подобни забрани изкривяват пазара и е редно, който ги въвежда, да защити останалите страни. Как България ще спре наплива на дизелови автомобили - репортаж на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:17, 12.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Ще се превърнат ли Балканите в автоморга на дизелови коли след решението на Германия да забрани влизането им в своите градове.

Според министър Нено Димов една от мерките срещу нахлуването им у нас е със по - строги технически прегледи.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Със законови промени се въвеждат завишени изисквания към техническия преглед. Не само за спирачки , кормилна система , но и от гледна точка на околната среда , замърсяването на въздуха и изпускането на газовете.
инж. Тодор Христев - управител на автосервиз, гр. София: Напълно е възможно да завишим критериите към автомобилите при техническите прегледи, но това ще доведе до около 20% отпадане на автомобилите, които сега се движат по пътищата на България и това ще е проблем към крайния потребител.
;

Опитахме да сравним колко повече дизеловите автомобили замърсяват въздуха в сравнение с бензиновите. Според специалисти, това е възможно да стане само в специализирани лаборатории, със скъпо оборудване. Безспорно, обаче, дизеловите автомобили са по- икономични, но по-големи замърсители.

инж. Георги Илиев - собственик на автосервиз, гр. София: Най-тежкото замърсяване на дизеловия автомобил са фините прахови частици, които са доказано канцерогенни. Второ са азотните окиси, които се отделят при изгарянето на дизела.

Днес министър Димов съобщи, че престои промяна на екотаксите, които ще скочат драстично за старите атомобили.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: За електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена.

В момента за лек автомобил до пет години екотаксата е 190 лева, а над пет години 275 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланникът на Русия в ООН: Приоритетът е да се избегне война между САЩ и Русия
Посланникът на Русия в ООН: Приоритетът е да се избегне война между САЩ и Русия
Валентин Радев се срещна с вътрешните министри от страни в Западните Балкани
Валентин Радев се срещна с вътрешните министри от страни в Западните Балкани