Националният съвет на АБВ решава дали партията ще подкрепи кандидатурата на генерал Румен Радев за предстоящите президентски избори. Бившият началник на военно-въздушните сили официално вече получи номинация от БСП.

До този момент от АБВ не са поставили условия пред БСП, напротив от АБВ напълно подкрепят ген. Румен Радев. На днешния национален съвет дори председателят на АВБ Георги Първанов дойде заедно с новия кандидат-президент на БСП и вероятно и на АБВ, както може би ще стане ясно след съвета. Георги Първанов отново заяви, че той е равно приближена и равно отдалечена кандидатура, че е една достойна кандидатура

Георги Първанов, председател на АБВ: Имаме всички аргументи да подкрепим ген. Румен Радев, защото той е една силна убедителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек. С други думи е печеливша кандидатура и като възможност добър президент. Това е една кандидатура равно отдалечена и равно приближена, кандидатура на една коалиция, която е равностойна, от много силни партии, доказали, че могат да правят много добре избори или с други думи - кандидатура, която наистина може да ни обедини - не само нас, но и голяма част от българското общество.
Ген. Румен Радев, номиниран за кандидат-президент на БСП: Аз се целя във всички българи, които мислят за България. Една България здраво стъпила на своите национални интереси, лоялен член на НАТО и Европейския съюз, с активни способности, самостоятелна активна външна политика.

На националния съвет на АБВ нямаше представител на БСП. Бившият председател на БСП Михаил Миков беше коментира кандидатурата в "Денят започва". Той поиска да се чуе концепцията на ген. Румен Радев.

Михаил Миков, председател на националния съвет на БСП: АБВ нанесе тежки поражения и в електорален план, но смятам че в морален план, и те днес са предмет на дискусията в партията. Трябва ли някой да напусне партията, да нанесе тежки поражения върху представителството, върху лявото представителство, както се случи на поредица от избори. Последният случай беше на местните избори, когато знаете, че на повечето места АБВ подкрепи кандидатури на десницата, а след изборите гласува в общинските съвети, с представителите на мнозинството, много често в дясно. Този идеен сблъсък трябва да бъде преодоляван много внимателно. Да се дават доказателства, че АБВ и дейците на АБВ осъзнават грешките, осъзнават пораженията, които са нанесли на лявото представителство.

Около 13:30 часа ще има официална пресконференция.