НОВИНИ

Очаква се купувачът на "Химко" да бъде въведен във владение

Купувачът на торовия завод "Химко" ще бъде въведен във владение на обявеното в несъстоятелност дружество до края на тази или началото на следващата седмица.

bnt avatar logo
от БТА
14:42, 04.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
очаква купувачът химко въведен владение

Това заяви съдия Николай Христов от Окръжния съд във Враца, който наблюдава делото по несъстоятелност на "Химко". Той припомни, че след три неуспешни опита за продажбата чрез търг торовият завод бе продаден на единствения явил се купувач - дружеството "Метахим инвест". Цялата искана сума за "Химко" от 11,7 милиона лева е платена три дни след датата на търга, а сделката е изповядана пред нотариус на 26 юни, обясни Христов.

Синдикът на "Химко" Росица Томова не представила доклад за извършената продажба, тъй като предстои нотариално да се узакони част от придобитите активи - помпена станция в село Крета, което се намира в община Мездра. Трябва да се узаконят и прехвърлят на новия собственик и движими вещи - автотранспортни средства, допълни Николай Христов. Той е категоричен, че въвеждането във владение трябва да се извърши в най-скоро време, за да се спре намаляването на масата на несъстоятелността на дружеството с плащането на разходите за охрана на завода и за заплата на синдика. По думите му само за охрана се плащат 28-30 000 лева месечно.

Съдия Николай Христов посочи, че след изпълнението на всички законови изисквания за придобиване на обявеното в несъстоятелност дружество, синдикът трябва да подготви опис на разпределението дяловете от осребряването на имуществото му между кредиторите. Разпределението ще бъде оповестено в сградата на Окръжен съд във Враца и може да бъде обжалвано. Според съдия Николай Христов делото по несъстоятелността на торовия завод "Химко", което е започнало през 2004 г., може да приключи напълно до пет месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн изплащаните им пари
Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн изплащаните им пари
Автобус с деца катастрофира, няма тежко пострадали
Автобус с деца катастрофира, няма тежко пострадали