Кемниц, градът в Източна Германия, който шокира с преследвания на чужденци и неонацистки демонстрации, се готви за нови протести. Премиерът на провинция Саксония се среща с граждани. По същото време десни радикали се събират на демонстрация. За да не се стига до безредици и сблъсъци, както в началото на седмицата, пристигат полицаи от пет други провинции. След убийството на 35-годишен германец и ареста на сириец и иракчанин, градът не се успокоява, а органите на реда признаха, че са били претоварени.

Цял ден премиерът на Саксония провежда срещи в Кемниц, третият по големина град в провинцията след Дрезден и Лайпциг. Посещението му е планирано предварително. След безредиците от последните дни визитата вече има особено значение.

Михаел Кречмер беше засипан с критика заради допуснатия хаос. Затова още при пристигането си в Кемниц беше категоричен:

Михаел Кречмер, премиер на провинция Саксония: Ще направим необходимото извършителите на убийството да бъдат осъдени и то бързо. Също така ще се погрижим и онези, които преминаха през града с хитлеристки поздрав да бъдат осъдени. От друга страна, ще положа усилия, така че последните събития да нe хвърлят сянка върху този град.

За близките на жертвата, 35-годишния германец е непоносимо, че десни радикали използват смъртта му, за да преследват чужденци. В Саксония живеят по-малко мигранти отколкото в останалата част на Германия. Различни обществени групи призовават хората да заемат позиция. Църквата организира през почивните дни мероприятие, а в понеделник популярни певци и групи ще дадат безплатен концерт, за да покажат, че източна Германия има и друго лице.