Грипът се разпространява. 23 области в България вече са в негов плен. Епидемия от днес има в София-град, Кюстендил, Враца и Благоевград. От утре ще бъде в сила и за Монтана. Затворени са 1370 училища. Грипът, обаче, все още не е в разгара си - очаква се пикът да бъде през следващата седмица.

Всеки ден грипът добавя нова област към епидемиологичната карта на България. Здравното министерство не разполага с официална статистика как е изглеждала картината през миналата година по това време, но бърза справка в интернет показва, че тогава обстановката е била далеч по-спокойна - около 15 области и близо 500 училища.

Грипът няма да отпусне хватката си през следващите дни - очаква се до две седмици болните да започнат да намаляват. Образователният министър успокои учениците, че дългата ваканция няма да наложи извънредни учебни часове.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Ще има възможност за преструктуриране на учебното съдържание, няма да се налага отучване.

В "Пирогов" от днес работи грипен кабинет за деца, където прегледите са безплатни и без направление от личния лекар.

Д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатрично отделение в УМБАЛСМ "Пирогов": На ден преминават между 40 до 60 пациента с остри респираторни вирусни инфекции, болшинството от тях в момента са с грип.

Сред първите пациенти в кабинета е 2-годишно момченце със симптоми на грип.

Мария Христова, родител: С температура, с кашлица, с болки в стомахчето и много неспокоен. Притеснявам се много.

Без паника - грипна вълна ежегодно преминава през България, призовават лекарите.

д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатрично отделение в УМБАЛСМ "Пирогов": Страхът не е добър съветник в това състояние. Най-важното е родителите да наблюдават, да се грижат за това то да приема достатъчно течности.

И въпреки че в София от днес е в сила грипна епидемия и се препоръчва учениците да избягват да се събират на групи в затворени пространства, част от тях прекарват времето си в столичните молове.

От Столичната община осигуряват алтернатива - от днес до края на грипната ваканция повече автобуси ще се движат до Витоша, където децата могат да се забавляват на чист, планински въздух.

Обявиха грипна епидемия във Враца, от утре и в Монтана

Обявиха грипна епидемия във Враца, от утре и в Монтана

От днес РЗИ-Враца обявява грипна епидемия на територията на област Враца, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.