НОВИНИ

В 23 области в България е обявена грипна епидемия, пикът ще е следващата седмица

Грипът се разпространява. 23 области в България вече са в негов плен. Епидемия от днес има в София-град, Кюстендил, Враца и Благоевград. От утре ще бъде в сила и за Монтана. Затворени са 1370 училища. Грипът, обаче, все още не е в разгара си - очаква се пикът да бъде през следващата седмица.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:10, 28.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Всеки ден грипът добавя нова област към епидемиологичната карта на България. Здравното министерство не разполага с официална статистика как е изглеждала картината през миналата година по това време, но бърза справка в интернет показва, че тогава обстановката е била далеч по-спокойна - около 15 области и близо 500 училища.

Грипът няма да отпусне хватката си през следващите дни - очаква се до две седмици болните да започнат да намаляват. Образователният министър успокои учениците, че дългата ваканция няма да наложи извънредни учебни часове.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Ще има възможност за преструктуриране на учебното съдържание, няма да се налага отучване.

В "Пирогов" от днес работи грипен кабинет за деца, където прегледите са безплатни и без направление от личния лекар.

Д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатрично отделение в УМБАЛСМ "Пирогов": На ден преминават между 40 до 60 пациента с остри респираторни вирусни инфекции, болшинството от тях в момента са с грип.

Сред първите пациенти в кабинета е 2-годишно момченце със симптоми на грип.

Мария Христова, родител: С температура, с кашлица, с болки в стомахчето и много неспокоен. Притеснявам се много.

Без паника - грипна вълна ежегодно преминава през България, призовават лекарите.

д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатрично отделение в УМБАЛСМ "Пирогов": Страхът не е добър съветник в това състояние. Най-важното е родителите да наблюдават, да се грижат за това то да приема достатъчно течности.

И въпреки че в София от днес е в сила грипна епидемия и се препоръчва учениците да избягват да се събират на групи в затворени пространства, част от тях прекарват времето си в столичните молове.

От Столичната община осигуряват алтернатива - от днес до края на грипната ваканция повече автобуси ще се движат до Витоша, където децата могат да се забавляват на чист, планински въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР няма данни синът на Миню Стайков да е бил отвлечен
МВР няма данни синът на Миню Стайков да е бил отвлечен
ООН изпрати експерт в Турция да разследва случая Хашоги
ООН изпрати експерт в Турция да разследва случая "Хашоги"