НОВИНИ

Очаква се покачване на лихвите през следващите години

Лихвените проценти ще се увеличат, това заявиха банкери на конференцията „Банките и бизнесът“ в началото на седмицата. Покачването ще започне не по-рано от края на следващата година. А от лятото на 2016 година непрекъснато и динамично се увеличава броят на кредитополучателите. Българите масово теглят кредити дори и за да отидат на почивка. За задълженията на банките и предстоящите промени, разказва репортерът на „По света и у нас“ Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:30, 26.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Все повече българи теглят кредити. Предимно това са хора между 20 и 39 години. Най-често теглим кредити за закупуване на жилище или автомобил, или за ремонт на дома. Само за тази година, с 200% повече българи са изтеглили кредити за над 1 млн лв.

Снежана Кутева: Изтеглихме 2011 година кредит, за да си закупим собствено жилище, понеже нямаше как. Все пак нормално, имаме две деца, младо семейство сме, по-удобно е за всеки да си има свое.

Снежана и съпругът ѝ ще изплащат ипотечния кредит още осем години.

Снежана Кутева: Малко е трудно, понеже имаме и две малки дечица, но се опитваме някакси да се справяме.

По последни данни, нивата на лихвите за жилищните кредити са между 4.2 % и 4.5%. За бизнес заемите - 3.9%. А за потребителските кредити - 9.2%. Лихвите по влоговете пък са между 0.2% - 0.3%.

Някои от банкерите смятат, че ръстът на заплатите е несъразмерен на този на икономиката, което е сигнал за „нагряване на икономиката“.

Светозар Арнаудов, адвокат по банково право: Това означава връщане към някои ситуации, които се случиха в началото на т. нар. "световна икономическа криза".

В предкризисния период лихвите бяха по-ниски и много хора бяха изтеглили кредити за високи суми. При рязкото им покачване обаче много от тях вече не можеха да връщат заемите си. Сега отново банкерите предсказват повишаване на лихвените проценти, което ще започне около началото на 2019 г. След като изплащането на жилищните кредити е дългосрочно, много от българите, които вече са изтеглили кредит при по-нисък лихвен процент, ще бъдат афектирани.

Снежана Кутева: Аз не знам, ако наистина тези лихви се повишат, как ще се справим. Не виждам да има повишаване на заплатите, на стандарта и въобще да се случва нещо в тази насока.
Светозар Арнаудов, адвокат по банково право: Не добре, по мое мнение, включително и чисто юридически е направен механизмът за уведомяване предварително и в крайна сметка, за съвпадение на волите между двата уж равнопоставени субекта.

Дори банкерите са категорични, че продавачът на кредита трябва да предупреди клиента за това, което предстои. Според банкерите, въпросът не е дали лихвите ще се покачат, а кога и как. Те смятат, че това ще стане постепенно, затова няма повод за притеснение. Въпреки това, съветват потребителите да бъдат внимателни и да следят нивата на лихвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн у нас
Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн у нас
Туристическа разходка представя историята на София
Туристическа разходка представя историята на София