Една от най-големите интриги е дали преференциалното гласуване ще пренареди кандидатските листи. Както и кога категорично ще станат ясни мандатите, които ще получат отделните партии на базата на получените гласове.

Вижте повече в прякото включване на Христина Христова от ЦИК:

Тенденцията на тези избори е повече гласоподаватели да се възползват от правото си на преференциален вот. При обработени 95% от протоколите 36,75% от избирателите са използвали преференциално гласуване.

Неофициално, пренареждане на листите ще има при кандидатите на БСП и ВМРО.

Преференции са давани за водача на листите на всички политически сили, които са участвали на тези евроизбори, заради което водачите на листите са получили най-много преференции, заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

След като се въведат 100% от протоколите на избирателните комисии, ще стане напълно ясно какви ще са мандатите на представителите на политическите партии в ЕП. Имената на депутатите ще са известни на 31 май.

В ЕП влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, „Демократична България“

В ЕП влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, „Демократична България“

Пет партии ще имат депутати в Европейския парламент. Това показват резултатите при обработени 95 % от изборните протоколи от вчерашния вот. Със сигурн...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019