НОВИНИ

Д-р Кунчев: Ваксините за грип ще бъдат налични около средата на ноември

В момента е идеалното време за разпространение на различни вируси. Какви вирусни заболявания циркулират в страната и дойде ли вече грипът? В Сутрешния блок на БНТ отговаря доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

bnt avatar logo
от БНТ
07:44, 01.11.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още
доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси, заболеваемостта в страната е нормална, предстои повишаване.

Очаква се през януари и февруари да се засилят грипните заболявания, коментира доц. Кунчев. Ваксините окончателно ще бъдат налични около средата на ноември, като към момента само една част от противогрипните ваксини са у нас.

доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Около 60 000 дози бяха получени и разпределени, една голяма част от тях бяха направени в София, разпределени са и на други места. А има и доставки нормални, на свободния пазар в аптеките, от края на октомври. Но доколкото знам количествата са вече на привършване, така че очакваме тази голяма доставка средата на ноември.

Кунчев коментира още, че желаещите да се имунизират трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. Хората над 65 години са най-уязвими. Ангел Кунчев обясни също, че у нас все по-малко хора се ваксинират. България и Полша са на дъното на класациите.

Броят на противогрипните ваксини тази година е удвоен, а от 2020 година се очаква допълнително да бъде увеличена бройката им.

Кунчев заяви, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като допълни, че ваксините в много от случаите излизат по-евтино от лечението.

Грипът се отразява на различни системи и може да доведе и до сериозни последствия, най-вече за хората с хронични заболявания. Маските като превенция не са абсолютно сигурни, допълни още Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Илиев: Зимното шофиране изисква подготовка
Владимир Илиев: Зимното шофиране изисква подготовка
Температурите ще се повишат до 27 градуса в следващите дни
Температурите ще се повишат до 27 градуса в следващите дни