Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел е оправдан по всичките девет точки на обвинението, съобщи съдебният съвет в Хага.
В резултат на присъдата Шешел е свободен човек, съобщи председателстващият съдия Жан-Клод Антонети.

Фанатик, националист или родолюбец. Шешел никога не е криел, че мечтае за Велика Сърбия. За разлика от Милошевич и Караджич, той доброволно се предаде на Трибунала в Хага. И прекара в затвора около 12 години. През 2014-та година той получи правото да се върне в родината си, заради онкологично заболяване.

При завръщането си в Сърбия, той беше посрещнат като герой от привържениците си.

Воислав Шешел: "Преди почти 12 години, точно от това място, аз обещах, че ще унищожа Трибунала в Хага. Битката продължи малко повече, но днес аз мога да заявя, че го унищожих".

Шешел не избягва публични изяви, независимо че това беше условието на Трибунала. Напротив, Шешел обича шумните митинги. Той продължава да е лидер на крайнодясната "Сръбска радикална партия". И не крие амбициите си да стане депутат в сръбския парламент.

Последният му митинг беше преди 7 дни заради присъдата срещу Караджич. Той я определи като "присъда срещу сръбския народ и призова Белград да настоява за премахване на Трибунала в Хага.