НОВИНИ

Очаква се ръст при износа на софтуерни и фармацевтични продукти

Софтуерни продукти и етерични масла, произведени в България са сред стоките, при които ще има ръст в износа за Канада. Това стана ясно на Българо-канадски търговски форум, проведен в София. Поводът за организирането му е изминалият месец от влизането в сила на търговското споразумение СЕТА сключено между ЕС и Канада. Ще помогне ли СЕТА на българските производители и търговци да увеличат износа си за Канада, вижте в следващия репортаж на Теодора Лапшова.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
20:46, 07.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

В момента стокообменът между България и Канада е положителен за България, което означава, че стойността на изнесените стоки е по-голяма от тази на внесените. Въпреки това продължава да е твърде малък - около 120 млн. евро. През последните години стокообменът със северната държава е 0,2% от търговията на страната ни със света. По данни на ЕК понастоящем около 290 български предприятия изнасят продукцията си директно за Канада. Тези предприятия са представители основно на машиностроителната, електроника и електронно оборудване, фармацевтичната, хранително-вкусовата, текстилната промишленост, и други.

СЕТА ще облекчи българския износ премахвайки 98% от митата. В сектора на селското стопанство ще бъдат въведени опростени процедури за внос на сирена в Канада, като освен че процедурата ще стане по-просто и по-евтина за износителите от ЕС, ще има специално заделена част от квотата за сирена за нови износители.

БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО Е НЕДОСТАТЪЧНО ЗА КАНАДСКИЯ ПАЗАР

В момента българските млекопреработватели изнасят овче сирене за Канада. Този вид продукт се продава лесно, но суровината за него е недостатъчна, за да покрият желаните обеми за износ.

Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на Млекопреработвателите в България: "Като цяло българският млекопреработвател няма тези капацитети. Като не толкова млекопреработката е проблем, колкото е проблем суровинната база. Млякото в България със всеки ден намалява като количество".


;

КАНАДСКИТЕ ПРОДУКТИ СА ПО-ЛЕСНИ ЗА ВНОС В ЕВРОПА

Калина Луканова е собственик на фирма за тестово оборудване за електрически коли и всичко свързано с автомобилната промишленост. Компанията е основана от съпруга й преди 21 години в Канада и днес изнасят иновации в 95 страни в света, включително и в България.

Калина Луканова, собственик на фирма за тестово оборудване за автомобили: "Просто нямаше някакви търговски трудности във връзка с това, защото продуктите бяха изключително търсени и рекламирани като top edge technology."

Освен софтуерни продукти, Канада изнася още метали и селскостопански продукти. В България най-голям е вносът на канадска леща и е на стойност 20 млн. лева.

Красен Станчев, икономист: "Европейският съюз е по-свободна търговска зона отколкото Америка и отпадането на редица търговски и нетърговски ограничения улеснява преди всичко ЕС."

Положителни или отрицателни, резултатите от търговското споразумение СЕТА се очакват най-рано през есента на 2018-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лимонова комедия: Крадци задигнаха дръвче, обраха лимоните и после го върнаха
Лимонова комедия: Крадци задигнаха дръвче, обраха лимоните и после го върнаха
Премиера на най-новия български филм Възвишение
Премиера на най-новия български филм "Възвишение"