НОВИНИ

Очаква се Северна Корея да закрие ядрения си полигон

Северна Корея трябва да започне закриването на ядрения полигон Пхунгери. В края на април севернокорейският лидер обеща това да се случи в периода 23-25 май. Властите в Пхенян предупредиха, че денят може да бъде променен, ако метеорологичните условия не са подходящи.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:35, 23.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
очаква северна корея закрие ядрения полигон

Мантапсан - планината, която крие ядрените тайни на Северна Корея. Извисява се на 2200 метра. Предполага се, че в нея са прокопани 2 или 3 хоризонтални тунела, дълги стотици метри. Там се намира ядреният полигон Пхунгери - единствения известен изпитателен комплекс на Северна Корея.

Там бяха извършени всички шест ядрени опита от 2006 година. Последният от септември 2017 г. беше най-мощен. Той предизвика земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер. Според някои твърдения, в резултат на взрива планината се изместила встрани с почти 4 метра и пропаднала с над метър и половина.

Символично или практично е решението на Пхенян да закрие полигон? Според експерти при Манатапсан вече се наблюдава синдрома на изтощената планина. Феномен, който се среща в зони, където се извършват ядрени опити.

Планирано е да бъдат унищожени всички тунели на полигона, както и всички околни сгради, включително изследователския институт. Властите в Пхенян поканиха чуждестранни журналисти да наблюдават закриването.

Вчера беше отказан достъп на южнокорейски медии. Тази сутрин Северна Корея обяви, че ще разреши на журналисти от Сеул да присъстват на закриването на полигона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книги на български автори бяха изхвърлени на боклука в Перник
Книги на български автори бяха изхвърлени на боклука в Перник
Пристанищни експерти обсъждат новия път на коприната във Варна
Пристанищни експерти обсъждат новия път на коприната във Варна