Очаква се американският президент Доналд Тръмп да удължи в петък замразяването на икономическите санкции на САЩ срещу Иран, предприето от неговия предшественик на поста Барак Обама след договарянето през 2015 г. на международното споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на неговата администрация и на други добре осведомени хора.

САЩ въведоха санкции срещу Иран

САЩ въведоха санкции срещу Иран

САЩ задействаха санкции срещу няколко ирански организации и физически лица в четвъртък, съобщава ТАСС. Санкциите засягат пет ирански организации и три...

© БТА

Тръмп обаче вероятно ще наложи едновременно целенасочени санкции срещу ирански физически и юридически лица, казали шестте източника, пожелали да запазят анонимност. Новите наказателни мерки може да засегнат хора и компании, санкциите срещу които бяха вдигнати през 2015 г. - решение който е възможно да постави на изпитание решимостта на Иран да изпълнява своите задължения по ядрената сделка, отбелязва АП. Крайният срок Тръмп да удължи замразяването на санкциите е в петък. Очаква се той да го направи именно тогава.

В частни разговори обаче Тръмп казал, че ще удължи замразяването на санкциите с неохота, каза представител на неговата администрация, цитиран от Ройтерс. Утре президентът на САЩ ще обсъди въпроса със своя екип по въпросите на националната сигурност. През октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран спазва своите задължения по споразумението, въпреки че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) твърди обратното. Тогава той каза, че облекчаването на санкциите е несъразмерно с направените от Техеран отстъпки и че сделката противоречи на националните интереси на Съединените щати.

Критиките на Тръмп срещу ядреното споразумение безпокоят останалите страни по него - Иран, Русия, Китай и трите европейски сили - Франция, Великобритания и Германия. На среща в Москва днес руският и иранският министър на външните работи, Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф, се обявиха в подкрепа на сделката. Утре в Брюксел Зариф ще се срещне с външните министри на Франция, Германия и Великобритания плюс върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Очаква се трите европейски сили да потвърдят подкрепата си за ядрената сделка, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Иран забрани преподаването на английски език в началните училища

Иран забрани преподаването на английски език в началните училища

Иран забрани преподаването на английски в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на тоз...