НОВИНИ

Очаква се ВСС да открие утре процедура за избор на главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание в понеделник, 15 юли, на което се очаква да бъде открита процедурата за избор на главен прокурор.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:41, 14.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
очаква всс открие процедура избор главен прокурор

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. Предложения могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите е 12 август. На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще проведе избор за главен прокурор на 24 октомври, предвижда приетия времеви график за провеждане на процедурата. Решението за избор на кандидат се приема с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. Главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждовете продължават до вторник, топло през уикенда
Дъждовете продължават до вторник, топло през уикенда
Пети блок на АЕЦ Козлодуй може да работи на повишена мощност
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" може да работи на повишена мощност