НОВИНИ

Очакван спад на туристите у нас

Между 5 и 8% спад на туристите по Черноморието през лятото, а в страната до 6 на сто. Това прогнозира ресорният министър Николина Ангелкова в парламента, след като Народното събрание реши процедурата по отдаването на плажовете вече да не се регулира от Закона за концесиите, а да бъде регламентирана в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Николай Минков
от Николай Минков
17:52, 05.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Отливът на туристи се дължи не само на конкуренцията от по-евтините Гърция и Турция, но и заради скъпите плажни услуги у нас, призна Николина Ангелкова. Заради това се проверяват всички концесионерите дали необосновано завишават цените.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Миналата година сме наложили и събрали над 450 000 неустойки за различни нарушения. Само за миналата година сме прекратили 6 договора и 4 са в процедура, т.е. ако и тази година открием същите нарушения или повторни нарушения като миналата година - те ще бъдат прекратени.

Ангелкова обясни, че има опасност 39 плажа, с изтичащи договори до 2020 година, да останат без стопани, заради завишени изкисквания в Закона за концесиите.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Ако ние не променим сегашния ред, ще следва да се дават при много тежки условия, които са за летища, пристанища, много по-дълги като процедура, което поставя под риск изцяло стопанисването на морските плажове, а от там и летния туристически продукт.

Затова парламентът гласува на първо четене процедурата за отдаване на плажовете да се регламентира от Закона за черноморското крайбрежие.

237 са плажовете в България, 60 от тях са отдадени на концесия , а 84 - под наем.

Министерството на туризма обмисля тяхната категоризация, с цел намаляване на концесионните вноски, а от там и поевтиняване на плажните услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на МВР излязоха на протест на професионалния си празник
Служители на МВР излязоха на протест на професионалния си празник
Рибарският сектор губи 7.2 млн. евро от ЕС заради мудна администрация
Рибарският сектор губи 7.2 млн. евро от ЕС заради мудна администрация