Въпреки лошото време през летните месеци, гроздоберът в Пловдивско приключва с добра реколта. На ден от лозовите масиви на винарска изба в село Устина излизат по 25 тона грозде.

Устина, Родопи

Винарската изба има 500 декара собствени лозови масиви, в които се отглеждат както бели, така и червени сортове грозде. Лошото време през годината не е подминало и тях.

Николай Траянов - главен агроном във винарска изба: Имахме мека зима с почти никакви валежи, откъдето нямаше влагозапасяване, напролет стартирахме с около 7-8 поредни слани, някои от които доста късни вече на развита вегетация, след което през май и април имахме нула литра дъжд, през май количеството на валежите също не беше достатъчно... докато през юли и август паднаха над 250 литра дъжд, като някои от дъждовете бяха 60 литра за 40 минути. Това е абсолютно бедствие.

Всичко това довело до развитието на различни болести. Промените в климата през последните години наложили и нова организация на стопанството като начин на отглеждане и прибиране на продукцията, чиято себестойност се е увеличила.

Николай Траянов - главен агроном във винарска изба: Повече разходи за растителна защита, повече разходи за гроздобер да се прибере навреме да може гроздето да е в баланс - захари, киселини, феноли.

Въпреки трудностите тук се радват на добра реколта, за разлика от други части на страната.

Николай Траянов - главен агроном във винарска изба: Започна зле, но финишира прекрасно.

Гроздоберът тук започнал още на 20 август.

В момента на масива се бере каберне фран, а захарността на гроздето е достигнала между 24 и 25 процента.

До броени дни се очаква гроздоберът в Устина да приключи.