НОВИНИ

Очакванията и нагласите преди срещата на Юнкер с Тръмп в Белия дом

Около 20:30 часа българско време, в Белия дом трябва да започне дългоочакваната среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп. Юнкер е на посещение във Вашингтон в опит да намали напрежението между ЕС и САЩ и да предотврати избухването на търговска война.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 25.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Нито Тръмп, нито Юнкер са оmтимистично настроени преди днешната среща. Отношенията между двамата през последните месеци са обтегнати. Юнкер е сред най-големите критици на търговската политика на Тръмп. Той нарече "глупост" налагането на мита върху вноса на европейска стомана и алуминий. Американският президент пък обяви ЕС за враг на Америка заради ответните мита върху американски стоки. И заради, които американските фермери протестират.

Доланд Тръмп - президент на САЩ: Правеха каквото си искат и ние се примирявахме. Това свърши, край. Бележим голям напредък - те всички идват, не искат да им налагаме мита. Всички идват при нас. И фермерите най-много ще спечелят.

Очаква се председателят на Еврокомисията да се опита да убеди американския президент да оттегли приетите мита върху европейска стомана и алуминий. Друга идея на Брюксел е двете преговарящи страни да сключат споразумение за безмитен внос на американски автомобили в Европа европейски в Америка. Европа обаче се готви и за негативен развой и за облагането на европейските автомобили с много по-високи мита - до 25 процента.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Ако се стигне до мита върху автомобилите, ЕС трябва да предприеме контрамерки. Подготвени сме за това. Не ги носим в багажа си, те са в главите ни. В състояние сме веднага да отговорим адекватно.

В Брюксел не смеят да прогнозират как ще приключи срещата. Но все пак смятат, че ако има някой, който все пак може да се разбере с непредвидимия Тръмп, това е именно Юнкер - човекът, свикнал винаги да търси компромиса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прожекции за родители с бебета в Дома на киното
Прожекции за родители с бебета в Дома на киното
Журналист от гръцката обществена телевизия за извънредната ситуация в Гърция
Журналист от гръцката обществена телевизия за извънредната ситуация в Гърция