НОВИНИ

Очакванията от официалната визита на унгарския премиер Виктор Орбан в София

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който е на работно посещение у нас. Двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и Унгарското председателство на Вишеградска група, както и актуални европейски теми.

Александър Марков
от Александър Марков
12:17, 19.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В резиденция "Бояна" двамата премиери ще се срещнат в рамките на работното посещение на Виктор Орбан. Това е втората визита на унгарския премиер в България, който беше тук през 2016 г., когато инспектира охраната на българо-турската граница.

Очаква се една от основните теми в разговора между двамата да е именно охраната на външните граници на ЕС и справянето с миграционната криза. Знаете твърдата позиция, която зае Унгария още през 2015 г., когато издигна ограда по границата със Сърбия. Оттогава досега Унгария прие редица мерки против миграцията. Страната е изключително критикувана през последните седмици заради проектозакон, който ще таксува с 25% неправителствени организации, работещи с мигранти, както и възможността МВР да закрива такива НПО-та.

Очаква се двамата да обсъдят и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС - една от основните теми на Българското европредседателство. В реч от вчера Орбан вече заяви, че след Брекзит ЕС трябва да се разшири именно в посока Западните Балкани.

Самият Орбан в момента влиза в предизборна кампания за предстоящите избори на 8 април. В остра реч той заяви, че страните от Централна Европа вървят в посока, противоположна на тази на Западна Европа, и призова за създаването на глобален съюз срещу миграцията. Очакванията са, че неговата партия "Фидес" за пореден път ще спечели изборите.

Унгария в момента председателства Вишеградската група, в която влизат още Полша, Чехия и Словакия. Именно тези четири страни са основният противник на плановете на ЕК за въвеждането на задължителна квотна система за преразпределяне на мигранти. Виктор Орбан отдавна настоява за засилване на охраната по външните граници на ЕС и невъзможност мигрантите да се придвижват свободно.

Двамата с премиера са в доста, доста добри отношения и неведнъж Бойко Борисов и българското правителство са получавали много добра оценка от Унгария именно по отношение охраната на българо-турската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет
Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет
Почит към паметта на Апостола в Карлово
Почит към паметта на Апостола в Карлово