НОВИНИ

Очакванията от срещата Тръмп - Юнкер

Жан Клод Юнкер и Доналд Тръмп ще се срещнат в Белия дом, за да се опитат да намалят напрежението между ЕС и САЩ и да избегнат евентуална търговска война.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:17, 25.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Тръмп вече обяви Европа за "враг" заради налагането на мита върху американски стоки като мотори и храни, на стойност около 3 милиарда евро. Мерките на Брюксел дойдоха в отговор на наложените от Вашингтон мита върху европейските стомана и алуминий, на стойност около 6,5 милиарда евро.

Като следваща стъпка пък Тръмп заплашва да наложи мита до 25% върху вноса на европейски автомобили. Ако това стане, най-силно ще пострада германската автоиндустрия. Половината от колите, които се внасят в Америка, идват от Германия.

В любимия си Туитър Тръмп демонстрира по-скоро песимизъм за днешната среща.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: ЕС идва във Вашингтон да преговаря за търговска сделка. Имам идея за тях. И САЩ, и ЕС да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. Това най-сетне би могло да се нарече Свободен Пазар и Свободна Търговия! Ние сме готови да го направим. Надявам се и те, но те няма да го направят!

;

Преди да замине за Вашингтон Жан-Клод Юнкер се е консултирал с германския канцлер Меркел и френския президент президент Макрон. Двете най-големи държави в ЕС са на различни позиции за това как да се преговаря с Тръмп.

Берлин е склонен на компромис в опит да се избегнат митата върху германски автомобили. Френският министър на търговията обаче е категоричен, че Европа не трябва да преговаря, когато към нея е насочен пистолет.

Според французите търговски споразумения между ЕС и държави като Канада и Япония могат да компенсират влошените отношения с Америка на Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До село Шарково не се допускат външни хора заради чумата по животните
До село Шарково не се допускат външни хора заради чумата по животните
​Атентат по време на парламентарни избори в Пакистан​
​Атентат по време на парламентарни избори в Пакистан​