НОВИНИ

Очакванията за Коледните и Новогодишните празници

Отправяме поглед към предстоящите Коледни и Новогодишни празници, защото голяма част от хотелите и заведенията по курортите вече са резервирани. Наша проверка показва, че Добринище и Сапарева баня са предпочетени предимно от български туристи. В по-големите курорти обаче резервации има и от много чужденци. От Министерството на туризма отчитат ръст на чуждестранните туристи у нас през третото тримесечие на годината.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на "По света и у нас"
08:16, 11.11.2017
Чете се за: 03:06 мин.
У нас

Повече от 5 милиона и 300 хиляди души са посетили България само за 3 месеца. Това е с почти 6 на сто повече спрямо минлата година. Основната цел за пътуване е почивка. Намаляват посещенията с цел гостуване или бизнес.

Чуждестранни туристи юни-септември 2017 г.:

5 300 600 туристи

5,7 % ръст спрямо 2016 г.

Цел:

  • ваканция
  • гостуване
  • бизнес

Най-много чуждестранни туристии у нас са дошли от Германия, Румъния, Гърция, Русия и Полша.

Чуждестранни туристи юни-септември 2017 г.:
  • Германия - 708 921
  • Румъния - 533 710
  • Гърция - 520 808
  • Русия - 461 527
  • Полша - 333 161

А колко пари са оставили у нас? Приходите от международен туризъм възлизат на над 3 милиона и 700 хиляди лева или с 8 процента повече от миналата година.

Чуждестранни туристи юни-септември 2017 г.:

3 735 300 лв. приходи

8 % ръст спрямо 2016 г.

Месец преди едни от най-очакваните зимни празници - курортите се подготвят за обичайния наплив и от празнуващи българи. Цената на празника зависи от това - дали залагаме на лукса в хотела или по-скоро на компанията.

Цените за нощувка варират от 30 за стая в къща за гости до 200 лева на нощ в Спа хотел. Повечето хотели включват в цената - закуски или вечери.

30 лв. стая в къща за гости

200 лв. стая в СПА хотел + закуска + вечеря


Голяма част от хотелите в Сапарева баня, Добринище и село Баня вече са пълни за коледните и новогодишните празници. Резервациите са направени още в края на лятото. Районът се посещава предимно от български туристи, които предпочитат спокойствието и тишината на по- малките курорти. Хотелите в Сапарева баня предлагат пакети за три дни на цена около 300 лв. на човек, като те включват вечери, закуски и празнична програма в новогодишната нощ. Луксозните хотели в село Баня предлагат пакети за Нова година за три дни, за двама души на цена около 900 лв.

Здравко Галчев, собственик на къща за гости: Ние предлагаме закуска, предлагаме вечеря и има хора, които те си приготвят тука храната. По- малко са, но например дойдат с деца и иска те да си приготвят храната. И разрешаваме това нещо.
Елена Шумарева, управител на хотел: Типично салати, домашно производство - свинско или пилешко, вече от предпочитанията на гостите, по- малко по- специфичен начин на обработка на поднасяне, за да бъде наистина малко по-празнично.

В Добринище тридневните пакети струват около 870 лв. те включат нощувки, закуски, празнична вечеря и ди джей. Гостите на хотелските комплекси могат да ползват и СПА центовете, които разполагат с минерална вода. Нощувките в къщите за гости в Добринище са значително по- евтини, около 25 лв. Като гостите имат възможност и сами да си приготвят храната. В Добринище през зимните месеци работят и две ски писти, като по- малката е подходяща за начинаещи скиори. Цената за един ден е малко над 30 лв.


Все повече хора взимат и заем - не за да си платят сметките или да покрият други неотложни разходи, а именно за почивка.

Българска банка изнесе лична статистика, в която посочва, че все повече кредити се теглят за почивка. Новата тенденция поместена в поредният обзор "Потребителският кредит на Българина". Кредит за почивка влезе в Топ 10, измествайки плащането на сметки. Проверихме обаче дали нагласите на хората около нас на такива.

Снежана: - Не, абсурд! БНТ: Защо?- Ами защото, в крайна сметка човек почива, когато има защо да почива.
Кристиян: Предпочитам да отделя малко повече време сам да си изкарам паричките, отколкото да давам пари който банката така и така не заслужава.
Румен: Човек за други разходи може да предвиди, но за почивка не е оправдано.
Лилия: По-скоро ще спестя или ще отворя някакъв депозит, нека стоят тези пари там и ще ги взема когато ми потрябват, но не да не е кредит.

Променя ли се нагласата на българина, за това за какво може да похарчи изтегления кредит?

Според финансовият експерт Мика Зайкова, кредити за почивка се теглят от нефинансови институции, защото става по-бързо и това обикновено е онлайн. Изследване направено за онлайн теглене на кредит показва, че 70 % от потребителите са хора между 20 и 49 години.

Мика Зайкова, финансов експерт: При всички положения това са кредити на по-млади хора, които нямат много финанси, имат работа и са по-смели в тегленето на кредити.

Данните сочат, че жените най-често теглят кредит за образование на децата, а мъжете - за купуване на автомобили.

Мика Зайкова, финансов експерт: Ако трябва да бъдем честни потребителският кредит за почивка е на 7-мо място от всички потребителски кредити. На 1-во място българинът тегли потребителски кредит за ремонт, това са най-много около 1/3 от кредитите, след това на 2-ро място е 26%, до колкото не ме лъже паметта, това са едни кредити, които обединяват стари задължения с цел човек да има да плаща на 1 място по-малко. За да можеш да си платиш тока, парното, водата и това е много жалко, показва една много неприятна тенденция.

Видно е още, че и сега, и преди на първо място българинът тегли кредит за купуване на жилище.

;

Все повече хора са склонни да вземат заем, не за да покрият настоящи, належащи нужди като плащане на сметки например, а за почивка. Празниците ни свързват с важни за нас хора - затова харчим повече. Това обясни в студиото на "По света и у нас" психологът Пламен Димитров.

Пламен Димитров - психолог: За съжаление емоциите често пъти са много по-мощни от рациото, когато става дума затова да направиш някой щастлив, да удовлетвориш няколко потребности, да си гарантираш отношения с другите, които са изпълнени с приятни чувства. И именно на това разчита икономиката - ние сме всички част от тази нова квазирелигия на потреблението.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Свети Мина - покровител на семейството
Почитаме Свети Мина - покровител на семейството
Земетресение със сила 4 по Рихтер беше регистрирано в района на Своге
Земетресение със сила 4 по Рихтер беше регистрирано в района на Своге