НОВИНИ

Очакванията за речта на Доналд Тръмп във Варшава

Американският президент Доналд Тръмп е на посещение в Полша, където ще произнесе реч за бъдещето на отношенията между Съединените щати и Европа. По-късно през деня, Тръмп заминава за Германия, където ще участва в срещата на върха на Г-20.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:46, 06.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Топло посрещане получи американският президент при пристигането си на първата си визита в Полша. Управляващите в страната имат сходни виждания с Тръмп по отношение на редица въпроси, сред които и затягането на контрола на миграцията. Решението Варшава да бъде първата му спирка преди лидерската среща в Хамбург изненада мнозина. Какви са очакванията? Износ на американски природен газ за 12, традиционно зависими от руските доставки държави. Това според експерти ще е резултатът от участието на Тръмп в днешната среща "Три морета".

Повече са неяснотите около планираната за 14 ч. българско време реч на Тръмп. Събитието на варшавския площад Красински ще се предава на живо по полската телевизия. Очаква се да изкаже вижданията си за бъдещето на отношенията между Съединените щати и Европа, но големият въпрос всъщност е ще затвърди ли ангажимента на Съединените щати към НАТО?


Далеч не толкова добре приет се очаква да бъде посрещнат Доналд Тръмп в Хамбург, където ще пристигне по-късно днес за напрегната лидерската среща на Г-20. Позицията на Съединените щати и останалите държави по въпросите за климатичните промени и търговските споразумения рязко се разминават, а германският канцлер Ангела Меркел не скри, че разговорите ще бъдат трудни. Тръмп и Меркел ще разговарят по-късно днес, а утре предстои първата среща на четири очи между американският президент и руския му колега Владимир Путин.

Повече от 20 хиляди полицаи ще охраняват двудевния форум, а очакванията са най-малко 100 хиляди протестиращи срещу политиките на 20-те най-развити икономики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдан Милчев: Няма единна политика по безопасност за движение по пътищата
Богдан Милчев: Няма единна политика по безопасност за движение по пътищата
Четирима от пострадалите на АМ Тракия остават в тежко състояние
Четирима от пострадалите на АМ "Тракия" остават в тежко състояние