НОВИНИ

Очаквано - раждаемостта намалява драстично през 2015 г.

Това показват данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Новородените са близо 4000 по-малко в сравнение с 2014 година и няма област в страната, в която да не се отчита спад. Експертите изтъкват пряката зависимост между икономическото състояние на регионите и раждаемостта.

bnt avatar logo
от Светлозара Лазарова
20:01, 04.01.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Въпреки неблагоприятната статистика, традиционно в София раждаемостта е най-висока. На второ място се нарежда Пловдивска област, следвана от Варненска, където обаче новородените са с 1116 по-малко в сравнение с 2014 г. Според акушер-гинеколозите, в цялата страна се наблюдава постоянна тенденция на увеличаване на възрастта при родилките. Теодора Бонева е на 39 год. и очаква първото си дете.

Теодора Бонева: "Работех в чужбина и така се случи - малко по-късно. Определено смятам, че касата трябва да поема повече изследвания за майките, за да бъдат те по-спокойни".

Според лекарите, все повече се доближаваме до европейските норми, където жената първо прави кариера, а после мисли за семейство.

д-р Георги Хубчев, началник на АГ комплекс-Русе: "Това е общо взето тенденция в по-високо развитите страни. По понятни причини - жените искат да се реализират професионално".

Според д-р Китанова, която завежда родилното отделение в една от най-големите АГ болници у нас - "Шейново", късната бременност крие някои опасности.

Д-р Мадлен Китанова - Началник родилно отделение: "Повече проблеми по време на бременността, повече оперативни раждания, поради което и честотата на цезаровите сечения е висока".


;

За разлика от другите райони в страната, в Благоевградско все повече жени раждат второ дете, преди да навършат 30 години, въпреки финансовите трудности.

Даниела Чавдарова - репортер - БНТ2: "Ако говoрим за детски надбавки, лично аз не съм получавала до момента такива, имам едно дете, което е на 3 години. До момента не съм взимала никаква помощ, а и дори да бях взела тези 35 лева, мисля по никакъв начин не биха ми помогнали".

В областите с най-висок стандарт на живот раждаемостта е значително по-голяма, докато в бедните региони се раждат най-малко бебета. 32 бебета по-малко са проплакали в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс за последната година. Мажиде Рамисова има две деца, като по-малкото е на 11. Не смее и да си помисли да има трето.

Мажиде Рамисова: "Много трудно е вече с трето дете. Почти всички мои приятелки - никоя не се навива дори на второ".

Лекарите обаче смятат, че България скоро ще започне да излиза от демографския срив, защото все повече жени се замислят за второ дете, а икономическата обстановка в страната бавно се подобрява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е Дунав да замръзне
Възможно е Дунав да замръзне
Раждаемостта у нас намалява през 2015 година
Раждаемостта у нас намалява през 2015 година