НОВИНИ

Очакват ни до 40°C в петък и събота

Температурите тръгнаха нагоре и на места минаха 35°, а в края на седмицата ще достигнат 40. За днес жълт код беше обявен в 18 области.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 26.06.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Утре температурите ще бъдат с градус-два по-ниски, но отново ще бъде горещо.

Иначе днес до 15 ч. температурите в страната достигнаха до 35 градуса. Като най-горещо е било в Русе, Сандански, Лом, Благоевград и Велико Търново. Максимумите се отчитат малко по-късно към този час - очакванията са те да достигнат до 37 градуса. Това далеч не означава, че навсякъде е така горещо. Днес в западните райони на Стара планина има райони с краткотрайни валежи.

Едно от спасенията от горещините тук в столицата са парковете и градинките - като този пред Народния театър - един от оазисите, в които можем да избегнем горещините. Но не забравяйте - забранено е да се влиза във фонтаните.

До кога ще бъде толкова горещо и ще има ли драстично захлаждане - чуйте:

Красимир Стоев - дежурен синоптик в НИМХ на БАН: "През следващото денонощие ще се задържи топло. През деня в равнинната част от страната и горещо. Макар че температурите ще са със градус-два по-ниски. Утре максималните ще бъдат между 31° и 36°, София - около 31°. Но въздушната маса ще се задържи неустойчива и утре в часовете около и след обяд в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевици, възможни са и градушки. А през следващите дни, особено в петък и събота предстои доста гореща вълна да обхване страната. Ще се реализират температури до 38°-40°. Още в неделния ден най-напред в Западна България, а в началото на следващата седмица и в останалата част на страната ще настъпи чувствително понижение на температурите с 10°-15°".

Специалистите съветват в горещините да избягваме физическите усилия и консумацията на кафе, алкохол и газирани напитки. Препоръката им е да пием прясно изцедени сокове, чай с мед, вода или айрян с щипка сол. В горещите часове е добре да избягваме мазни и солени храни.

;

Горещините може да създадат проблеми на хората със сърдечно-съдови заболявания и децата, предупреждават кардиолози. Децата, пенсионерите и хората със сърдечносъдови заболявания да избягват разходките на открито, между 11:00 ч. и 16:00 ч.

Доц. Яна Симова - кардиолог: 'Излагането на толкова високи температури, не е полезно за нито един човек. Така че това, което ние кардиолозите препоръчваме на нашите пациенти, е да избягват излагане на слънчева светлина и екстремна топлина".

Както всяка година, във връзка с високите летни температури тази седмицата до 30 юни Столична община организира раздаване на минерална вода от 13.00 часа. Водата ще се раздава на два пункта - площадното пространство при храма "Св. Неделя" и на Орлов мост - при езерото "Ариана".

Фирмите, с които общината има сключени договори, ще извършват и дейност оросяване на платната на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, на по-големите улици в районите на града, както и на площади.

Оросяването е превантивна мярка за овлажняване на въздуха при сухо и горещо време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удивителният свят на морското дъно може да бъде видян в Бургас
Удивителният свят на морското дъно може да бъде видян в Бургас
Силистра е напът да остане без духовия си оркестър
Силистра е напът да остане без духовия си оркестър