НОВИНИ

Очакват повишение в цената на дървата за огрев

Въпреки че все още се радваме на лятото, краят на август е и времето, когато мнозина се подготвят за новия отоплителен сезон. Сега е и времето, когато по традиция цените на дървата за огрев спекулативно скачат. Все по-трудно става осигуряването на необходимите количества твърдо гориво по складовете в цялата страна, затова на клиентите се налага да чакат минимум половин месец за доставка. Наш екип влезе със скрита камера в няколко такива пунктове в района на Велико Търново, за да провери с колко е скочила цената за кубик нарязани и нацепени дърва спрямо миналата година.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 26.08.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Стоян Стоянов от град Дебелец от години се отоплява само на твърдо гориво. За да изкара зимата на топло, трябва да има поне 20 кубика дърва. Заради очакваният скок на цената преди началото на отоплителния сезон, предвидливо купил дървата още в началото на лятото. Тогава цената била 80 лева за кубик.

Има ли поскъпване тази година?

Стоян Стоянов: Много, страшно много. 20 кубика - 1500-1600 лева. И като повикам да ги нарежат още по 6 лева, 20 кубика, 120 лева, отидоха 1700 -1800 лева.

Заради високата цена и трудната доставка, все повече хора заменят твърдото гориво с отопление на ток и газ през зимата. Твърдят, че цените са изравнени.

Любчо Пенчев: Изчезването става с тая масовата сеч. Навремето се сечеше подборно, след това се правеха тераси и се залесяваше!"
Стоян Стоянов: Може би още 10-15 години и няма да има дърва!

Със скрита камера проверяваме колко струва кубик дърва в някои от пунктовете във великотърновско и колко време трябва да чакаме за доставка.

В някои от пунктовете предупреждават, че след 1 септември цената за кубик дърва скача с 10 лева. Търговците разказват, че въпреки рисковете има клиенти, които поръчват дърва буквално в началото на зимата. Предупреждават, че не е изключено цената тогава да мине рекордните 95 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 140 години от битката при Шипка
Честваме 140 години от битката при Шипка
Две нападения с хладно оръжие в Брюксел и Лондон снощи
Две нападения с хладно оръжие в Брюксел и Лондон снощи