НОВИНИ

Очакват се минимум 300 млн. лв. приходи от борбата с контрабанда на цигари

С 5,8% е намаляло потреблението на незаконни цигари през 2018 г, сочат резултатите от традиционното изследване на празни опаковки у нас. Те бяха оповестени пред министър-председателя Бойко Борисов и представители на държавните институции, пряко ангажирани с противодействието на контрабандата.

bnt avatar logo
от БТА
13:10, 08.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
очакват минимум 300 млн приходи борбата контрабанда цигари

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че статистиката е показателна, че България се справя с контрабандата на цигари. Според него добрите показатели са постигнати и благодарение на "личното ангажиране на прокуратурата по тази тема", защото областните звена са реагирали много бързо.

Премиерът е доволен, че тенденцията повече от година се запазва и държавата няма никакво намерение да отстъпва, а точно обратното.

Той изтъкна, че добрите резултати в борбата с контрабандата оказват положително влияние и на приходите в бюджета, който в момента е на излишък. Премиерът заяви, че очаква тази година, благодарение на борбата с контрабандата, с 200-300 млн. лв да е минимумът, който ще се събере в повече в бюджета.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев. 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни Радев.

Изследването показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално и собствениците на тези марки, остават едни и същи. Системно се появяват нови марки, които излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жени с нов шанс за живот след трансплантация на бъбрек в София
Две жени с нов шанс за живот след трансплантация на бъбрек в София
Гладна стачка на служители от Български пощи, искат среща с премиера Борисов
Гладна стачка на служители от "Български пощи", искат среща с премиера Борисов