Проблемите в белгийското небе продължават, след като летищните власти в Лиеж - на 100 км. източно от Брюксел, бяха предупредени за вероятни прекъсвания във воденето на самолети тази нощ и утре.

Причината са протестите на ръководителите на полети, които са недоволни от условията на труд, недостига на персонал и организацията на дежурствата.

Очаква се да има прекъсване на воденето на самолети в нощта на събота срещу неделя и в неделя срещу понеделник, съобщи белгийската обществена телевизия RTBF.

Служителите на Skeyes, която осигурява диспечерите на въздушния трафик, съобщават масово, че са болни, което предизвиква недостиг на персонал и някои часове от денонощието не могат да бъдат покрити, което води до забавяне, пренасочване и анулиране на полети.

RTBF съобщава още, че израелската логистична компания CAL и местният оператор LACHS ще заведат дела за загуби заради отменени полети. Те искат обезщетение от 250 000 евро на час заради неосигурена непрекъснатост на услугата. Тъй като Skeyes е единствената компания, лицензирана да води самолетите над Белгия, тя е задължена да осигури непрекъсваемост на дейността си.

Летището в Лиеж е най-засегното от индустриалните действия, но проблеми с трафика на самолети седмици и другите аерогари. Според Асоциацията на белгийските въздушни превозвачи местните авикомпании са претърпели вече щети от 10 млн. евро след началото на протестите на ръководителите на полети през февруари.