Християнската църква празнува Вход Господен - влизането и посрещането на Иисус Христос в Йерусалим. Църквите в цялата страна се изпълниха с хора, за да се помолят за здраве и да занесат в дома си осветена върбова клонка.

Камбанен звън оповести, че днес е празник - най-пъстрият - на цветята. Хиляди се стекоха към храмовете - всеки дошъл да измоли това, което му е на сърце.

Сузана Станчева: "Днес е чудесен християнски празник - Връбница или Цветница.
Славка: "Празникът е символ на нашата християнска вяра и според мен това е най-добрият начин да я покажем".
Димитрина: "На всички именици здраве, щастие, късмет, успех".

Символиката на празника ни връща 2000 годни назад във времето. На този ден Иссус Христос тържествено влязъл в Йеруслим и бил посрещнат с викове ,,Осанна,, и с палмови клонки. Затова и празникът се нарича още ,,Вход господен в Йерусалим". Народът казва, че днес е Връбница, защото у нас палмовата е заменена с осветена върбова клонка, която вярващите носят в дома си за здраве.

© Цветомир Петров / БТА

Тържествената литургия беше отслужена в катедралния храм "Свети Александър Невски" лично от българския патриарх Неофит. Той се обърна към християните и им пожела:

† Неофит - Патриарх Български: "Да се радват, че са християни, че могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя - тук заради нас и нашето спасение. Осанна във висините!"

За отец Кирил влизането на Исус в Йерусалим символизира едновременно величието и смирението.

Отец Кирил Попов - храм ,,Св. Неделя": "Нека когато ние прославяме нашия спасител - Господ Иссус Христос - тези вейки върбови да не увяхват в нас, нека да не застиват светлите чувства при посрещането на Спасителя, а ние да се стараем да имаме и сърдечно обновление.

И тази година вече по традиция се проведе акция по кръводаряване в близост до 4 столични църкви и така обедини хората около една наистина благородна кауза.