В четвъртък беше последният работен ден на Джон Бъркоу. Председателят на британския парламент спечели сърцата на мнозина, сред които и на международните редактори в БНТ, с понякога невъздържания си нрав и с характерната си фраза, с която въдворяваше ред сред депутатите.

Джон Бъркоу - мъжът, в центъра на тригодишните ожесточени дебати за Брекзит в британския парламент. Обичан от привържениците на оставането в ЕС и ненавиждан от тези, които искат час по-скоро да кажат "сбогом" на Брюксел.

Роден е в Лондон, женен с три деца. Съпругата му иска да напусне, а той - не съвсем. Преди да се превърне в звездата на британската политика, е изгравяща звезда на тениса.

За 10-те си години начело на британския парламент, Бъркоу намираше най-простия начин да въдворява ред. Казал е емблематичния си призив "ред" повече от 14 000 пъти!

Пълен с енергия, многословен и овладял до съвършенство умението да изрече дори най-острата забележка по един типичен уестминстърски възпитан стил. Джон Бъркоу не позволяваше на никого да му противоречи в пленарната зала.

Политическата му кариера започва през 1997 г, когато става депутат от консерваторите. Десетилетие по-късно става най-младия председател за последните 100-години.

Категоричният тон, с който усмиряваше парламента, е ставал повод депутатите да го наричат "злобно джудже" и "хобит". В последния ден на Бъркоу начело на Камарата на общините, един от депутатите му се извини, а той отвърна с чувство за хумор.

И още - защо модели в Париж дефилираха с шоколадови рокли и слушат ли рок пчелите, вижте повече във видеото!