Кравата Пенка, която премина българо-сръбската граница и прекара две седмици в неизвестност в Босилеград, не е бременна, както твърди нейният стопанин. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Все още се чакат резултатите от кръвните проби, взети от животното, за да се разбере дали то е здраво. Кравата се изследва за пет заболявания и е под карантина.

Кюстендил

От дирекцията по безопасност на храните в Кюстендил казаха, че собственикът нарушава забраната за карантина на животното, като ежедневно допуска външни хора. От там обясниха, че той не е спазил законодателството, тъй като не е подал сигнал за изчезването на кравата.

Велка Войнова, вр. и. д. директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Кюстендил: Много емоция се вкарва случая, законодателството се прилага не с емоция, а разум. Последната информация, която имаме ние като ОД е, че кравата не е бременна, изследването е извършено от наши ветеринарно-медицински специалисти.

Стопанинът на кравата твърди, че не е излъгал институциите и тя е била бременна преди да измине повече от 20 километра до Босилеград.

Иван Харалампиев: Бременна беше да, абсолютно със сигурация казвам с всяко едно достойнство ви го казвам и ще..., а пък какво е станало по време на тоя излет...

Съседи на Харалампиев разказаха, че той не се грижи добре за животните и често ги оставя без надзор. От своя страна пък, той каза, че полага грижи за тях и дори е наел пастир.