НОВИНИ

Одисеята на лунната торбичка

Утре се навършват 48 години от първото стъпване на човек на Луната. По повод годишнината от легендарната мисия АПОЛО 11 в Ню Йорк ще се проведе търг на предмети от полета. Сред тях е торбичката, в която Нийл Армстронг събира камъчета от лунната повърхност - реликва, която излиза на бял свят след години в неизвестност.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:52, 19.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Торбичката, в която на 20 юли 1969-та Нийл Армстронг събира камъчета от Луната, по всяка логика би трябвало да е в някой музей. От три години обаче тя е собственост на нюйоркска адвокатка, запалена по Космоса. Жената имала навика да посещава правителствен сайт за търг на вещи и там попаднала на изненадващото предложение.

Нанси Карсън: Беше описана като лунна чанта. Летяла. С номер. И с лунен прах вътре.

Платила 995 долара и след седмица покупката пристигнала.

Нанси Карсън: Чувствах се като намерила Свещения Граал.

Но придобивката била толкова невероятна, че за всеки случай Нанси я изпратила в НАСА за тестване на праха и потвърждение. Отговорът бил, да това е торбичката от Луната, но няма да ви я върнем, защото изобщо не е трябвало да е в частни ръце.

;

Адвокатката съди агенцията, печели, връща си реликвата и сега я предлага на търг, като очакваната цена е 4 милиона долара.

Касандра Хатън, аукционна къща Сотби: Не е нужно да си американец, за да разбираш защо е важна и предизвиква толкова вълнения. И петгодишно дете в Китай би се развълнувало.

Всъщност след полета торбичката попада в два музея, но е присвоена с други експонати от недобросъвестен директор, открита от правосъдните власти през 2003 г. и после поради сбъркан инвентарен номер попада на търга през 2015 г..

Нанси Карсън: Намерих парченце история, забравено от всички. Голямото ми удовлетворение е, че го спасих.

Карсън обещава да дари част от приходите от продажбата за благотворителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Логистиката на един военен кораб по време на учението „БРИЗ 2017“
Логистиката на един военен кораб по време на учението „БРИЗ 2017“
Германия с остра реакция за арестуваните в Турция правозащитници
Германия с остра реакция за арестуваните в Турция правозащитници