НОВИНИ

Одобрението на сделката за ЧЕЗ ще се забави, показва справка в регистъра на КЗК

Одобрението на сделката за продажбата на ЧЕЗ България ще се забави. Това показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. Два месеца, след като купувачът и продавачът поискаха одобрение, все още не е започнало производство по същество. За проблем с финансирането на сделката заговори и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Още по темата от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:12, 11.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Втори месец Комисията за защита на конкуренцията продължава предварителното разследване на сделката за продажба на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ на българското дружество Инерком. Това обясниха от антимонополния орган специално за "По света и у нас". От там не дадоха повече информация кога и дали реално ще започне производство за одобрение на продажбата.

В сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев изрази опасения, че до сделка няма да се стигне, защото купувачът Инерком може би няма да успее да осигури парите.

Няма осигурено финансиране. Това, което видяхме до момента е, че такова финансиране няма, банките не са поемали ангажимент да финансират сделката.
Според мен ще изтекат деветте месеца и купувачът няма да може да осигури финансиране за тази сделка.

От предварително договорения срок остават 6 месеца.


;

В парламентарната комисия са получени писма от три търговски банки у нас, които са потвърдили, че са имали намерения да финансират сделката, но нямат никакви твърди уговорки за отпускане на кредит.

Потърсени за коментар, от купувача "Инерком" оспориха тезата на Делян Добрев и заявиха, че към момента няма проблем с финансирането на сделката и няма отказали се финансиращи институции. Казват още, че приключването на продажбата се движи по съгласуван между купувача и продавача график.

Ако "Инерком" в крайна сметка не намери пари за сделката, пред ЧЕЗ има два варианта за действие - или да започнат преговори с втория класиран купувач или да обявят нова процедура с нови условия, поясни шефът на енергийната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост
Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост
И днес спасителната акция по въздух на Боян Петров се оказа неуспеша
И днес спасителната акция по въздух на Боян Петров се оказа неуспеша