Девет общини са одобрени по Националната програма за насърчаване на използването на минералните води. Това съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева

Вчера са били одобрени проектите на общините Разлог, Полски Тръмбеш, Панагюрище, Берковица, Минерални бани, Сапарева баня, Бургас, Велинград и Септември. Те ще изпълняват проекти, които включват реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони.
Общата сума на одобрените проекти е 5 850 000 лв.

Към настоящия момент в страната наличният ресурс е 3800 л/сек, като се ползват по-малко от 20 процента от него. До този момент 63 находища изключителна държавна собственост са дадени за управление за срок от 25 г. на 42 общини. Има още девет находища, които са на разположение и ще могат да се дадат на общини за стопанисване, коментира министър Василева.

Тя отбеляза, че на 20 февруари ще бъде отворена поканата към централни, регионални и местни администрации по Демонстрационната програма за купуване на електормобили и хибридни автомобили. Досега са имали право да кандидатстват общини, централни администрации за субсидия при купуването на електромодели - леки превозни средства, и хибриди. От тази година ще може да се кандидатства за получаване на субсидия при закупуване на малки превозни средства, които са с различно предназначение, като почистващи, товарни превозни средства, както и при купуването на микробуси.

Субсидията при купуването на изцяло електрически автомобил е 20 000 лв. Безвъзмездно, при купуването на хибриден електрически автомобил, ще бъдат предоставени 10 000 лв. Безвъзмездното финансиране ще е 15 000 лв. за изцяло електрически превозни средства - малки превозни средства, както и 40 000 лв. - за микробуси.