НОВИНИ

Одобриха Медведев за нов премиерски мандат в Русия

Долната камара на руския парламент - Държавната дума, одобри кандидатурата на Дмитрий Медведев за премиер в четвъртия мандат на Владимир Путин. Медведев беше министър председател и досега. За него гласуваха 374 депутати от общо 450. Против бяха комунистите и партията "Справедлива Русия".

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:18, 08.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
По света
одобриха медведев нов премиерски мандат русия

Без проблем Дмитрий Медведев запази премиерския пост. "Единна Русия" - водената от него и създадена от Путин партия, разполага с повече от две трети от местата в Думата. В присъствието на Путин, на когото отстъпи президентския пост през 2012 г., Медведев заяви, че е готов да направи всичко за развитието на Русия.

Дмитрий Медведев, премиер на Русия: Сега страната ни наистина се намира на кръстопът, за да извършим принципен пробив е нужна нова основа. Задачите, които са поставени от президента, са безпрецедентни по мащаб и за тях са нужни безпрецедентни решения.

Бъдещото правителство ще изпълнява обявения от Путин нов указ с насоки за работата до края на мандата му през 2024 година. Насоките отговарят на очакванията на повечето руснаци и са свързани с подобряване на жизнения стандарт, образованието и здравеопазването. Цената на антикризисните мерки, която Медведев обяви в парламента, е около 40 млрд. долара.

Пълният министерски състав трябва да стане ясен до седмица, но вече са ясни ключовите 9 вицепремиери. Сред тях няма нови лица във властта. Удивление сред анализаторите буди номинацията за вицепремиер по строителството на Виталий Мутко, бившият спортен министър, компрометирал се заради допинговите скандали с Русия.

Преназначаването на Медведев се възприема като потвърждение, че той остава най-доверената фигура до Путин.

Дмитрий Орешкин, политолог: Путин не обича да се разделя с близките до него хора, защото е от школата на спецслужбите. Принципът е - човекът, който знае твърде много, трябва да остава под контрол. И второ - Медведев е абсолютно лоялен на Путин. Той е готов да работи при всякакви условия, готов е да поеме тежестта на партията "Единна Русия", чиято популярност намалява, готов е да бъде гръмоотвод на Путин. За всички икономически проблеми в Русия отговорност носи Медведев.

Освен да задвижи икономиката към ръст, правителството на Медведев ще има роля и в транзита на властта в този последен за Путин мандат. Не е изключено именно от правителството да произлезе и приемникът на Путин в Кремъл. Но според експертите това ще се решава на по-късен етап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишнина от капитулацията на Германия във Втората световна война
Годишнина от капитулацията на Германия във Втората световна война
Новият унгарски парламент положи клетва
Новият унгарски парламент положи клетва