Над 200 хиляди са сигналите за силен шум през 2017 година. Това стана ясно по време на обсъждането на новия Закон за защита от шум в околната среда. Вносителят - вицепремиерът Валери Симеонов категорично отхвърли предложението на министъра на туризма Николина Ангелкова новият закон да не важи за националните курорти, а те да попаднат в отделна наредба с различни правила за шума. Симеонов нарече това "саботаж" и намекна за оставка, ако неразбирателството с министъра на туризма продължи.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда е предложеният от вицепремиера Валери Симеонов. Той вече мина здравна комисия, а днес комисията по икономическа политика и туризъм гласува с 13 гласа „за" и един въздържал се. Така законът влиза в пленарната зала.

Той предвижда пълна забрана за озвучаване на открити площи между 23:00 часа и 8:00 часа, като досега забраната беше до 7:00 ч. От министерството на туризма поискаха от обхвата на закона да се извадят националните курорти. Според вицепремиера Валери Симеонов обаче, предложението не е балансирано, както го определиха от Министерството на туризма, а цели да саботира внесения от него проектозакон.


Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма: Има депозирани становища на туроператори, в това число и чуждестранни туроператори на туристически организации и сдружения, които считат, че едно по-детайлно разписване на това как и къде в националните курорти следва да се наблюдава шумовата хигиена е необходимо.

Валери Симеонов, вицепремиер: Това е все едно да кажеш, че Законът за движение по пътищата не важи за магистралите. Нали основно за това е направен този закон - за големите национални курорти. Естествено, че саботират и то в интерес на една шепа олигарси в туризма, които са пуснали пипала и в политически среди.
Валери Симеонов: ​Шумът в курортите ни поевтинява българския туризъм

Валери Симеонов: ​Шумът в курортите ни поевтинява българския туризъм

Летният сезон с партита на открито официално беше открит на Южния плаж на Слънчев бряг. Няколко хиляди туристи присъстваха на DJ-партитата. Както се о...

Отговорността за контрола ще бъде на полицията, а не както досега на РЗИ, защото работното им време е 17:00 ч. и на практика те не могат да извършат проверка, стана ясно още на обсъждането. Досегашните глоби не действали възпитателно и затова ще бъдат увеличени, ще бъде и съкратена процедурата по получаването на актовете за нарушения. Вицепремиерът добави, че няма да е проблем, че законът ще заработи в средата на сезона, защото промените не са съществени, а просто контролът се прехвърля от МЗ на МВР.


Заведенията в Пловдив масово нарушават Наредбата за обществения ред, твърдят жители, които са потърпевши от нощния шум. Според хората, сигналите до общината и полицията не дават резултат.

Жители на Пловдив срещу нощния шум в кварталите

Традиционно най-притегателните места за жителите и гостите на Пловдив са централната зона на града и Главната улица. Напоследък обаче, по-популярни са заведенията и нощните клубове в квартал Капана, наричан още Квартал на творческите индустрии. Културните събития, които се организират там носят приходи за собствениците на заведения, но предизвикват недоволство сред живеещите в района.

Надежда Чолакова: Трябва да ви кажа положението е много сериозно. От момента в който, иначе хубаво така че стана културно, пешеходна зона и т.н., но заведенията са нещо страшно, шумът е вечер до 12 ч., един, два, три, до четири часа, събота и неделя особено и петък.

Дори и работещите в магазините в квартала отбелязват, че културните прояви често вървят с нарушения на обществения ред.

Нина: Капана фест се превърна в нещо друго, но не в арт събитие. Превърна се в пиене, сцени, музика, шум, разкарване с шишенца бири, но не и нещото, което трябваше да бъде.
Надежда Чолакова: Ексцесии, единият път се сбиха за някакви момичета... аз се развиках отгоре, ама кажете какво може да направи обикновения гражданин срещу това нещо.

Сигналите до полицията завършват с предупредителни протоколи, но промяна след това няма, казват жителите на „Капана". От Общинския инспекторат обясняват, че трудно могат да се предотвратят подобни проблеми.

Ангел Славов - директор на Пловдивски общински инспекторат: Просто има много хора там, много се оживи откакто стана арт средище, хората са привлечени и този шум от който се оплакват е обикновено от самите тълпи, от хората - това навсякъде го има по големите градове, няма как да ограничим хората, няма как да ги ограничим да не минават оттам.

Три големи пловдивски дискотеки са били глобени заради шум миналата година, като едното от заведенията е трябвало да плати акт в размер на осем хиляди лева.

Експеримент на БНТ: Спазва ли се Законът за защита от шума в нощна София?

Експеримент на БНТ: Спазва ли се Законът за защита от шума в нощна София?

Летните градини на нощните заведения в София откриха новия сезон с много посетители и силна музика. Основният проблем в столицата е, че няма институци...

След приемането на новия закон ефекта от завишения контрол и санкции ще е бърз и осезаем, коментира още вицепремиерът Валери Симеонов.