НОВИНИ

Одобриха промените в Директивата за командированите работници

Съветът на министрите на труда от Евросъюза промени Директивата за командированите работници. Предвижда се командированите работници да получават колкото местните. Срокът на командироване се намалява от две на една година с възможност за удължаване с шест месеца. За международните автомобилни превозвачи, тема която предизвика голяма напрежение в България, ще бъде прието специално законодателство. По предложените промени предстои да се произнесат Европейският парламент и Еврокомисията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:58, 24.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

След окончателното приемане на променената директива за командированите работници предстои четиригодишен преходен период преди влизането в сила на новите правила. Промените ще засегнат най-вече командированите работници, които сега плащат данъци по законите на изпращащата страна. Разликите спестяват на източноевропейците доста от налога върху доходите и социалните осигуровки спрямо ставките в Западна Европа, която се оплаква от "социален дъмпинг."

Българската позиция е защита правата и интересите на командированите работници при възможност на предприятията да участват конкурентно в предоставянето на услуги на вътрешния пазар на Евросъюза, при ясни и прозрачни правила, посочи в Люксембург министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Ресорният еврокомисар оцени постигнатия компромис като балансиран и справедлив.

Мариан Тейсен - еврокомисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност: Това, което се отнася за местните, трябва да важи и за командированите работници. Работниците и компаниите заслужават възможно най-скоро ясни и по-добри правила.Надяваме се бързо да навлезем в последната фаза от преговори с Европарламента и Съвета за да доведем тази необходима реформа докрай. Това ще бъде важна крачка напред в борбата със социалния дъмпинг.

Миналата седмица и Комисията на Европарламента по заетостта прие, че командированите работници следва се подчинтяват на законите на приемащата страна. Целта е спиране притока на източноевропейски работници и облекчаване на социалните бюджети от обезщетения за безработица заради наличие на евтин труд отвън.

В Евросъюза има 1,9 милиона командировани работници, което е 0,7 на сто от европейския пазар на труда. От 2010 до 2015-а броят на командировани българи е намалял близо три пъти, сочат данни на Еврокомисията. Почти половината ни сънародници са изпратени в Германия, на второ и трето място като дестинации са Белгия и Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега правителството няма да намалява парите за болнични
Засега правителството няма да намалява парите за болнични
Полицаите от столичното 7 РПУ остават в ареста
Полицаите от столичното 7 РПУ остават в ареста