Французойката Одре Азуле, която бе избрана днес за бъдещ генерален директор на ЮНЕСКО, заяви, че страните членки трябва да се ангажират по-тясно с организацията, която преживява криза, а не да я напускат, ден след като САЩ и Израел се оттеглиха, предаде Франс прес.

© БТА

След продължителен изборен процес, който започна в понеделник и приключи тази вечер, кандидатурата на бившата френска министърка на културата беше подкрепена с 30 гласа срещу 28 за съперника ѝ от Катар от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Сега изборът трябва да бъде потвърден от генералната конференция на 10 ноември.

Г-жа Азуле заяви, че първото нещо, с което ще се заеме, ако генералната конференция я утвърди на поста, ще бъде да възстанови доверието в организацията. Според Асошиейтед прес изборът на Азуле е бил голям удар срещу арабските страни, които никога не са имали свой представител начело на ЮНЕСКО след създаването ѝ през 1945 г.

Бивш френски министър на културата поема ръководството на ЮНЕСКО

Бивш френски министър на културата поема ръководството на ЮНЕСКО

Кандидатката на Франция Одре Азуле беше избрана тази вечер за следващия генерален директор на ЮНЕСКО на мястото на Ирина Бокова.