НОВИНИ

Офанзивата срещу Фалуджа

Шурмът на Фалуджа започна. Иракски елитни части са навлезли тази сутрин в града, смятан за бастион на Ислямска държава в Ирак. Във Фалуджа все още има хиляди цивилни. Опасенията са, че джихадистите може да ги използват като жив щитов.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:37, 30.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
офанзивата фалуджа

Иракските войски в очакване на заповедта да влязат във Фалуджа. Тази сутрин, подкрепяни от иранските шиитски милиции, те влязоха в града от три посоки.

ХАДИ АЛ АМРИ, лидер на Бригадите Бадр: Операцията се провежда по план. Това, което постигнахме досега е повече от очакваното.

Фалуджа се намира на около на 50-тина километра от Багдад. Градът падна в ръцете на джихадистите преди 2 години. Ислямска държава го превърна в своя крепост. Шест месеца по-късно джихадистите обявиха халифат върху завзетите територии в Ирак и Сирия.

Операцията срещу Фалуджа започна преди седмица. Иракските сили за сигурност наложиха блокада и успяха да обсадят града.

ХАДИ АЛ АМРИ, лидер на Бригадите Бадр: Една от причините да се забави офанзивата беше да гарантира ме сигурността на цивилното население на Фалуджа. Призовахме хората, които са в града да напуснат и ние ще направим всичко възможно, за да ги защитим.

През последните дни бяха отворени коридори за евакуация на цивилното население. Но във Фалуджа вероятно все още има около 50 хиляди мирни жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посещението на европейските експерти се отлага с няколко седмици
Посещението на европейските експерти се отлага с няколко седмици
Преговорите за Сирия отново са заплашени от провал
Преговорите за Сирия отново са заплашени от провал