НОВИНИ

Официален старт на преговорите за доставка на F-16

Официален старт на преговорите за доставка на американските изтребители F-16 за българската армия. Днес в Мюнхен вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов разговаря с ръководството на производителите „Локхийд Мартин“ за детайлите по сделката. Преговорите ще продължат на 12 и 13 март в София.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:35, 15.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Вицепремиерът Каракачанов е представил пред изпълнителния директор и шефа на борда на директорите на „Локхийд Мартин“ българската позиция затова как трябва да изглежда договорът за доставка на изтребителите F-16 за страната ни и какви очакваме да са ценовите параметри.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ние сме разяснили какви са параметрите, дадени ни от българското Народно събрание и това, което очакваме като реализация. Разбира се, какви възможности имаме също сме подчертали много ясно.
;

Военният министър подчерта също, че в нашия проект за инвестиционен разход са предвидени 24 месеца за доставка на изтребителите след подписване на договора.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Като парламентът ни е дал мандат да увеличим евентуално този срок. Моят въпрос беше колко може да бъде срокът за доставка. Отговорът беше - 36 месеца. Съвсем нормален срок за доставка.

Като най-ранна възможна дата за подписване на договора за F-16 министър Каракачанов посочи края на юни.

;

Според американските закони, сделката трябва да премине през Конгреса. Това не може да стане преди края на май.

Освен с бойни самолети, сътрудничеството с „Локхийд Мартин“ може да продължи и по проекта с 3D радарите, съобщи още Каракачанов и добави, че армията ни има нужда от 7 такива радарa.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РВД на 50 години: Продължава набирането на ръководители на полети
РВД на 50 години: Продължава набирането на ръководители на полети
На форума в Мюнхен: Премиерът Борисов се срещна с главния преговарящ за Брекзит
На форума в Мюнхен: Премиерът Борисов се срещна с главния преговарящ за Брекзит