Официалната церемония по предаването на властта приключи преди малко - досегашният държавен глава Росен Плевнелиев си тръгна от сградата на Президентството, там вече е новият - пети демократично избран президент Румен Радев.

За посланията в днешния ден и най-интересните моменти от официалната церемония, вижте прякото включване на Вера Александрова

Цялата церемония по встъпването в длъжност на Румен Радев по минути можете да видите ТУК

Росен Плевнелиев, президент: Един труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох паравилните приоритети. Дадох, но не взех, изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш.Тръгвам си с високо вдигната глава.

Пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един президент до сега не е допускал такава грешка. Уважаеми, президент Радев нека ви желая от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България, на добър час господин президент. Да жиеве България!

Румен Радев, президент: За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички вас.

Днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност.

Скъпи съотечественици нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на морала на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето.

Още по темата Смяна на караула