НОВИНИ

Официална визита на президента Румен Радев в Словения

България и Словения ще работят за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това увериха на съвместна пресконференция президентите на двете страни. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Любляна.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:09, 11.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Словения и България излъчват стабилност и сигурност и водят политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите, посочи Румен Радев. Той поздрави своя колега Борут Пахор за политическата воля за помирение в Словения. Общо е и желанието за успокояване на напрежението между Сърбия и Косово.

Румен Радев, президент на Република България: Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион.

Според Борут Пахор, предстоящите избори за ЕП ще са едни от най-важните в историята на ЕС.

Борут Пахор, президент на Словения: След тези избори Европа няма да е същата. Има две възможности - или мнозинството европейци ще гласуват за интеграция, свързаност и мир, или водени от страх и яд ще дадат гласа си за тези политически сили, които са против свързаността. В наш интерес е да преобладават политическите сили, които искат интеграция, другото е крачка назад.
;

Словения е важен икономически партньор за България. Пряката въздушна линия между София и Любляна допринася за нарастване на бизнес контактите, инвестициите и туристите. Общо е желанието за увеличавате на двустранния стокообмен. Това е и целта на днешния бизнес-форум, в който се включиха 40 български и 70 словенски фирми.

Двамата президенти откриха Българо-словенския бизнес форум. Оказа се, че желаещите български фирми да се включат във форума са били много повече от определените места. Има интерес за съвместни проекти в областта на информационните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост. Като огромно предимство за съвместен бизнес Румен Радев посочи общите корени, близките езици и култура между народите ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция: Вписването на екокатегория в талона на колата не е задължително
"Пътна полиция": Вписването на екокатегория в талона на колата не е задължително
След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията
След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията