НОВИНИ

Официална визита на румънския президент Клаус Йоханис в България

България и Румъния работят за засилване на Югоизточния фланг на НАТО и тази позиция ще бъде защитена и на срещата на върха на Алианса в във Варшава. Това потвърдиха президентите на двете страни след среща на "Дондуков" 2. Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневно официално посещение у нас. Йоханис и Плевнелиев настояват за по-бързото изграждане на интерконекторната газова връзка между двете страни, която ще допринесе за енергийната сигурност на региона.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:24, 15.06.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

България подкрепя създаването на многонационална бригада на НАТО в Румъния и ще участва с до 400 военни за подготовка и учения на ротационен принцип, потвърди след срещата Росен Плевнелиев. Страната ни застава и зад инициативата на северната ни съседка за засилване на отбраната в Черно море в рамките на НАТО. Йоханис очаква и Турция да се присъедини към тази инициатива.

Клаус Йоханис - президент на Румъния: Не желаем да се връщаме към Студената война, в никакъв случай не желаем да се подготвяме да атакуваме някого. Искаме да се защитим и да докажем, че сме тук. Така трябва да бъде разчетена тази военноморска инициатива в Черно море.

Българският президент обясни, че страната ни подкрепя тези инициативи, защото дават сигурност на региона. Заяви, че те са изцяло с отбранителна насоченост в рамките на международния правов ред.

Росен Плевнелиев - президент на България: Няма как да се чувстваме спокойни тогава,когато една плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни и трябва да си даваме сметка, че именно чрез тази технология на замразените конфликти, държави се поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес. Ние действаме изцяло отбранително с пълното съзнание, че ако не действаме, ще бъде още по-зле.

Президентите Плевнелиев и Йоханис очакват, че междусистемната газова връзка между двете страни, която ще е част от бъдещия Южен газов коридор, ще бъде завършена скоро.

Росен Плевнелиев - президент на България: Именно през този газов интерконектор между България и Румъния , който да бъде реверсивен в двете посоки, ние можем да се чувстваме много по-спокойни. и можем да адресираме теми като конкурентноспособност, енергийна сигурност, енергийна диверсификация.

Газовият интерконектор беше акцент и в разговора на румънския президент с премиера Борисов, който е заявил, че с въвеждането му ще се повиши сигурността на доставките на газ в региона.

По-късно двамата президенти откриха съвместен бизнес форум. Беше отчетено, че Румъния е третият водещ търговско-икономически партньор на България и над един милион румънски туристи всяка година посещават страната ни.

Президентите Плевнелиев и Йоханис очакват, че междусистемната газова връзка между двете страни, която ще е част от бъдещия Южен газов коридор, ще бъде завършена скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последици от дъждовете в област Велико Търново
Последици от дъждовете в област Велико Търново
НАТО одобри всеобхватен пакет в подкрепа на Украйна
НАТО одобри всеобхватен пакет в подкрепа на Украйна