НОВИНИ

Официално беше открит “София Тех Парк”

Най-големият на Балканите технологичен център “София Тех Парк” беше официално открит. Лентата прерязаха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. На откриването присъстваха и президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът на Бавария Хорст Зеехофер и европейският комисар по регионалното развитие Корина Крецу.

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:24, 11.12.2015
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Първата иновационна екосистема у нас София Тех Парк е разположена на 20 хиляди кв.м. площ.

Модерният технологичен парк зае мястото на останали от миналото казарми. Дълго време това място пустееше, сградите се рушаха. Изграждането на София Тех Парк започна преди близо три години. До момента са инвестирани близо 84 милиона лева от европейски програми. В рамките на следващия програмен период са предвидени още 52 милиона лева.

Технологичният център ще събере на едно място малки, средни и големи компании заедно с представители на университетите в България. Интерес проявяват също силни международни компании. И един конкретен пример, тук ще се използват и възможностите на мощен суперкомпютър на БАН.

Елица Панайотова – изпълнителен директор на “София Тех Парк”: – Идеята е да се разработва софтуер за суперкомпютърната техника и да се обучава бизнеса как може да ползва тази техника и тези приложения за своите нужди.

Основен двигател и патрон на София Тех парк е президентът Росен Плевнелиев. Според него с изграждането на центъра за България започва нов етап по пътя на иновациите.

Росен Плевнелиев – президент на Р България: – “София Тех Парк” е кауза. Каузата за една България на бъдещето. За една България, която води в региона. Една България, която трасира пътя напред за младите – да останат. Една България,която е България на иновациите и на високите технологии.

“София Тех Парк” е само първата крачка към една много по-амбициозна цел – икономика, базирана на иновации, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Божидар Лукарски – министър на икономиката: – Амбицията ни е да изградим екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива, които имат умения и възможности да реализират тези идеи. Да си взаимодействат науката и бизнеса, а крайният продукт да са иновации,които създават добавена стойност на икономиката ни.

Технологичният парк е 100% държавна собственост. Стопанин е министърът на икономиката, а в изказването си премиерът Борисов, вмъкна и актуален подтекст.

Бойко Борисов – министър-председател: – Искам да ви пожелая на новия собственик – министъра на икономиката, на екипа, на всички, които работиха тука, дълго време да са собственици…

Премиерът заяви, че в страната се случват неща, за които поколения българи са мечтали, специално подчерта икономическата стабилност.

Бойко Борисов – министър-председател: - Пожелавам тази стабилност да продължи, а всеки, който я нарушава, да си спомни времето, след като сдадохме властта предишния път – 10 млрд. лева беше загубата на държавата. Всеки да си прецени какво да прави.

“София Тех Парк” ще заработи активно от следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токът няма да поскъпва в близките 7-8 месеца
Токът няма да поскъпва в близките 7-8 месеца
Система за оценка на качеството на храните
Система за оценка на качеството на храните