НОВИНИ

Официално: Екатерина Захариева - издигната за правосъден министър

Новият министър на правосъдието ще бъде Екатерина Захариева. Досега тя беше началник на кабинета на президента. Министър-председателят Бойко Борисов е представил кандидатурата й на заседанието на министерски съвет. Премиерът е съгласувал името на новия министър с партньорите от РБ.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:48, 16.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
официално екатерина захариева издигната правосъден министър

Кандидатурата на Захариева е съгласувана с коалиционните партньори.

Pромените в Основния закон, гласувани на второ четене от парламента станаха причина Христо Иванов да подаде оставка миналата седмица.

Бойко Борисов, министър-председател: Уважаеми колеги, така както бяхме декларирали, събрахме се лидерите на РБ и ГЕРБ, тъй като многократно съм казвал, че когато се избира министър, трябва да бъде направено в този формат, след това направихме среща с двете подкрепящи партии - АБВ и Патриотите. Те също декларираха своята подкрепа, така че сме се спрели на Катя Захариева. Просто исках на вас да ви я представя първа, като свърши МС, ще отидем с нея и колегите до парламента, ще се срещнем с парламентарните групи. Надявам се до петък да приключим с процедурите.

Юрист по образование, кариерата на Екатерина Захариева стартира от първия кабинет на ГЕРБ, в който е заместник-министър на регионалното развитие. След като Росен Плевнелиев беше избран за президент през 2011, тя става негов главен секретар, след което оглави кабинета на държавния глава. Захариева беше вицепремиер в двете служебни правителства, сформирани от президента. В първото, с министър-председател Марин Райков, отговаряше за регионалното развитие, а във втория служебен кабинет на Георги Близнашки беше и министър на инвестиционното проектиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха окончателно промените в Конституцията
Приеха окончателно промените в Конституцията
Затворник с иск срещу държавата
Затворник с иск срещу държавата