НОВИНИ

Официално: Матера вече е Европейска столица на културата заедно с Пловдив

Тази вечер в Матера се провежда откриващата церемония на домакинството на града като културна столица на Европа. Италианският град, заедно с Пловдив, ще бъде във фокуса на най-интересните събития в областта на културата на континента през следващите 12 месеца. Спектакълът тази вечер е под името "Отворено шоу". Приветствие ще отправи президентът на страната Серджо Матарела. След концерта се очаква зрелищна заря.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:18, 19.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

През целия ден в Матера имаше различни събития, които подгряваха празничната атмосфера преди големия спектакъл. В тях участва и Валя Балканска, която изпя песента "Излел е Дельо хайдутин".

Живописният град с древна история посрещна оркестри и музиканти от всичките 131 селища на областта Базиликата и от всички краища на Европа, включително от Пловдив.

На специална церемония присъства и артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация "Пловдив 2019": Пловдив имаше голям късмет да дели с Матера домакинството на културна столица. Изминахме дълъг път, имахме добри и лоши моменти. Пътят не е лек, напротив, това е тежък път, но ние бяхме като истинско семейство и успяхме не само да покажем своите градове пред Европа, но и да се открием един друг.
Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Можем да кажем, че красотата на Матера в течение на времето се разкриваше не като съзнателно човешко творение, а като експлозия на природата, като невиждан досега резултат от много фактори - географски, икономически, социални.

Вълнуващ спектакъл под името "Звездното небе на Матера" започна едновременно с падането на нощта. Изпълнения на хорове на Площада на катедралния храм огласиха града, докато приказни светлини огряха двата най-стари квартала на Матера, известни с характерния си архитектурен стил. В представлението участваха и акробатите от "Трупата на лудите".

Тържествата ще продължат до полунощ с парад на италиански и чуждестранни артисти, ди джей партита, концерти на живо. Утре богатата културна програма в Матера продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване
Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване
Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на жълтите жилетки
Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на "жълтите жилетки"