НОВИНИ

Официално – новата ЕК встъпи в длъжност

Официално – новата ЕК встъпи в длъжност, съобщава АФП. Това стана по време на тържествена церемония в Брюксел. Мандатът на Урсула фон дер Лайен, която е първата жена председател в историята на институцията, започва месец по-късно от планираното заради проблем с одобрението на трима еврокомисари от екипа й. Тя обаче обеща по-обединена Европа, която ще бъде готова да посрещне големи предизвикателства, включително борба с изменението на климата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:30, 01.12.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света
официално новата встъпи длъжност

Фон дер Лейен стана председател на Европейската комисия и отбеляза случая на кратка церемония със своите колеги на водещи позиции в ЕС, включително председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, чийто мандат също започна в неделя.

Екипът еврокомисари поема ръководната позиция в ЕС в момент, в който евроблокът е изправен пред множество трудности, включително Брекзит и напрегнатите отношения със суперсили като Китай и САЩ.

Фон дер Лийен заяви, длъжностни лица, сред които е и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, трябва да се справят с голяма отговорност като пазители на договорите на ЕС.

"Това е отговорност към европейския народ и към нашите бащи основатели, но е отговорност и към нашите деца", каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов предлага Деница Сачева за социален министър
Премиерът Борисов предлага Деница Сачева за социален министър
Северна Македония ще закупи бронетранспортьори за модернизиране на армията
Северна Македония ще закупи бронетранспортьори за модернизиране на армията