Промени в Закона за туризма предвиждат в националните ни курорти да има зони за забавления и за семейна почивка. Те ще предлагат различен вид туристически услуги.

Варна

Много хотелиери в курортите край Варна не одобряват идеята да има отделни зони за партита и отдих. Предложението да бъдат изградени места за развлечения близо до комплексите пък е твърде скъпо и едва ли ще се хареса на туристите, заявяват от бранша.

Павлин Косев - управител на хотел - "Кой ще го плати, никой не говори!.. Аз не мога да си представя как ще се извозват тези туристи, ..каква посещаемост ще има.

Хотелиерите не са съгласни и с предложението партита да има само в началото и края на сезона.

Павлин Косев - управител на хотел: Това също е безумие! Когато няма туристи-тогава-шумете! Ами то като няма туристи - кой да шуми.

Много туристи не желаят шумът от дискотеките да пречи на почивката им. Други обаче идват само заради забавленията.

АНКЕТА: 
- Тя идва от Германия на гости - къде трябва да я заведа - искам единия ден да си почина, другия ден искаме пък да се забавляваме, смятам, че хотелите трябва да предлагат и двете неща.

- Зона за парти и зона за почивка е по-добрия вариант, отколкото двете омешани и да няма нито едното, нито другото!

Заради презастрояването на курортите е твърде късно в тях да бъдат обособени отделни зони за развлечения и отдих, казват от бранша.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Сегашните курорти, в този си вид, трудно можем да говорим за осъществяване на ясно разграничаване на подобни зони, но правила могат да се създадат и тези правила могат да променят облика в положителна посока.

Според Маринов, има начини шумът от заведенията да не пречи на почиващите в хотелите, но това изисква инвестиции от страна на собствениците. Необходимо е компромисно решение, за да няма ощетени хотелиери и туристи.