НОВИНИ

Огнеборци тренираха за първи път нови методи за гасене на пожари

Методи за гасене на труднодостъпни горски пожари в района на Стара Кресна тренираха за първи път в България пожарните служби в Област Благоевград. Миналата година при голям пожар в района изгоряха хиляди декари смесена гора, а пожарникарите шест дни се бориха с пламъците.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:46, 18.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Теренът в района е изключително труден, заради голямата денивелация. От пожарната съветват хората да бъдат отговорни и да не палят огньове на открито или да изхвърлят незагасени цигари.

Една от честите причини за горски пожари е човешката небрежност, а гасенето им е изключително трудно, когато теренът е недостъпен. За да са подготвени за критични ситуации екипите на пожарната служба в областта тренираха доставяне на вода от ниска точка до високо място.

Чрез изкуствени резервоари и штрангове екипите доставяха вода от река Струма до най- високата точка в гората.

Старши комисар Красимир Шотеров, директор на Дирекция "Оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Основната цел, която сме си поставили, е това да преодолеем огромна денивелация, над 200 м и над 2 000 м линия, по която да доставим вода за гасене на горски пожар.
Комисар Георги Пърмаков, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Благоевград: По принцип беше изключително трудно, ако се минеше на този вариант, тъй като теренът беше изключително скалист и нямаше как да се правят площадки за резервоарите.

При гасенето на пожари често участие взимат и доброволци, затова те също са обучени как да действат в кризисни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече цял месец майки на деца с увреждания протестират с палатков лагер в Русе
Вече цял месец майки на деца с увреждания протестират с палатков лагер в Русе
Ало измамници ограбиха 40 000 лв. от възрастна двойка в Стара Загора
"Ало" измамници ограбиха 40 000 лв. от възрастна двойка в Стара Загора